Fråga facket Fråga facket

LO startar sommarkampanj för unga och nya på jobbet

Måndagen den 27 juni drar LO igång sin årliga kampanj som riktar sig till unga på väg ut i arbetslivet. Med kampanjen ”Koll på jobbet” vill stötta LO stötta unga och nya på arbetsmarknaden. Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur långa får arbetstiderna vara? Ska det betalas lön under provanställning? Vad är ett anställningsbevis?


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Just nu står många unga som inför sitt kanske första möte med arbetslivet. Det kan handla om sommarjobb eller ett kliv ut på arbetsmarknaden efter avslutade studier. Mötet med arbetslivet blir ofta en positiv upplevelse. Samtidigt vet LO att det varje år finns de som råkar illa ut och utnyttjas på olika sätt.

– Att ta klivet ut på arbetsmarknaden är stort. Jag vet att de flesta säkert känner lika mycket pepp som pirr inför det som väntar. Vi vill ge dem svar på frågor om arbetslivet, dela med oss av tips och råd så att dom har koll på vad som gäller och får de bästa förutsättningarna till en positiv upplevelse av arbetslivet, säger LO:s ungsekreterare Elsa Alm.

Under sommarveckorna finns fackliga företrädare från våra LO-distrikt runt om i hela landet på arbetsplatser, vid evenemang och på platser som samlar många unga.

lo.se/kollpåjobbet har vi samlat allt som behövs för att få just koll på jobbet. Här finns svar på de vanligaste frågorna, checklista inför nytt jobb, tips inför första arbetsdagen och vad man bör göra om det dyker upp problem.

Den som vill ha kontakt kan nå LO på telefon 020-56 00 56. Där svarar vi på frågor helgfria vardagar mellan kl 09.00 – 16.00. Det går också att mejla frågor till kollpajobbet@lo.se. Tjänsterna är gratis och det går att vara anonym.

– De vanligaste frågorna vi brukar få handlar om lönenivåer och arbetstider. Glädjande nog är det även många arbetsgivare som vill göra rätt för sig och ringer och frågar om vilken lön de bör ge sina sommarjobbare och vilka arbetstidsregler som gäller, säger LO:s ungsekreterare Elsa Alm.