Fråga facket Fråga facket

Sverige måste byta kurs

Första maj En permanent höjning av a-kassan, bättre möjlighet till omställning för arbetslösa och ytterligare resurser till välfärden. Det är några av de krav som LO framförde på första maj.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Karl-Petter Thorwaldsson fira första maj digitalt på grund av coronakrisen.

Arbetarna bär Sverige genom krisen

Coronaviruset och dess påverkan på LO-medlemmarnas arbetsmiljö och vardag stod i fokus när LO firade ett digitalt första maj. Under sitt tal lyfte LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson de insatser som genomförs av medlemmar som ser till att samhället går runt.

- Det är ni arbetare som bär Sverige genom krisen. Det ska alla veta. Det ska vi se till att ingen glömmer när krisen ebbat ut, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Enligt LO har regeringen agerat kraftfullt för att dämpa krisens effekter på arbetsmarknaden, men nu måste tryggheten för LO-förbundens medlemmar säkras på lång sikt. LO kräver därför bland annat en permanent höjning av a-kassan, minst 30 miljarder till kommuner och regioner och en stor satsning på omställning till nya jobb.

- Den socialdemokratiskt ledda regeringen har hanterat coronaepidemin bra och beslutsamt. Samma beslutsamhet vill jag nu se, när Sverige ska byta kurs och byggas starkt, sade Karl-Petter Thorwaldsson i sitt tal. 

Läs mer

LOs program för hantering av jobbkrisen
Karl-Petter Thorwaldssons första maj-tal i sin helhet
Se det digitala första maj-firandet i LO Play