Fråga facket Fråga facket

Makteliten drar ifrån

Inkomstskillnaden mellan en vanlig löntagare och makteliten i samhället är den största någonsin.  Det visar LOs årliga genomgång ”Makteliten” som presenteras för 18:e gången. 2016 hade de 50 direktörer på svenska storföretag som ingår i undersökningen en genomsnittlig inkomst motsvarande drygt 55 industriarbetarlöner.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Den genomsnittliga sammanräknade inkomsten för hela Makteliten (som förutom näringslivet även innefattar maktpositioner inom exempelvis politik, media och ekonomi) motsvarade 18,8 industriarbetarlöner 2016. Det är den största skillnaden som uppmätts under den 66-åriga undersökningsperioden. Och allra störst är alltså skillnaden mellan en industriarbetare och en av de 50 direktörer på svenska storföretag som ingår i undersökningen, där en genomsnittlig inkomst motsvarande drygt 55 industriarbetarlöner.

- Det här visar på en riktigt sjuk utveckling inom svenskt näringsliv. Vi ser att andra länder nu tar tag i utvecklingen med de ökande ersättningarna till storföretagens vd:ar. Det behöver vi göra i Sverige också. Skillnaderna kan inte fortsätta öka, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Flera saker behöver göras för att skillnaderna mellan makteliten och vanligt folk inte ska öka ännu mer, enligt Karl-Petter Thorwaldsson. LO vill bland annat att det ska finnas föreskrifter om att vd:s årliga löneökningstakt inte ska vara högre än löneökningstakten för övriga anställda i företaget. Annars måste företagen förklara sig i årsredovisningen. Dessutom behövs hårdare beskattning på kapitalinkomster samtidigt som a-kassa och sjukförsäkring måste höjas och omfatta fler.

- Sverige har blivit ett skatteparadis för rikisar. Så kan vi inte ha det. Vi vill se en bättre och rättvisare beskattning på kapitalinkomster samtidigt som trygghetssystemen utvidgas. Du ska inte behöva bli fattig bara för att du blir sjuk eller arbetslös, säger Karl-Petter Thorwaldsson.  

Läs hela rapporten här