Fråga facket Fråga facket

Almega straffar arbetare med låga löner

Samhalls anställda måste också få del av låglönesatsningen alla andra branscher fått. Det skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson samt sju av LO:s förbundstoppar angående Samhall-avtalet som löper ut på lördag.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad i Arbetet 29 september 2017

Vi kan inte acceptera att Almega förvägrar de lågt avlönade Samhallanställda den låglönesatsning som är norm i övriga avtal. Därför kräver vi att Samhalls anställda också ska få ta del av låglönesatsningen som alla andra branscher har fått. Vi inom LO är fast beslutna att kämpa mot löneorättvisorna.

I årets avtalsrörelse har alla 14 LO-förbund enats om att tillsammans stå upp för rättmätiga löneökningar för alla och en särskild låglönesatsning som särskilt gynnar kvinnliga LO-medlemmar. Fack och arbetsgivare inom industrin var först ut att teckna avtal enligt den här principen och skapade en tydlig lönenormering och många har sedan följt efter. Det har skapat ordning och reda i lönebildningen, parterna har tagit ansvar.

Det är inte för mycket begärt att de lågavlönade arbetarna som jobbar inom Samhall också ska få ta del av samma löneökningar. Det är inte för mycket begärt att de lågavlönade arbetarna som jobbar inom Samhall också ska få ta del av samma löneökningar. Men än en gång har Almega med Anna-Karin Hatt i spetsen visat att man inte är villiga att gå med på samma löneökningar som andra arbetsgivarförbund. På ett närmast provokativt sätt straffar Almega grupper av arbetare som har låga löner och tuff arbetsmiljö. Samhalls uppdrag är att skapa utvecklande arbeten för personer med funktionsnedsättning.

Det handlar om människor som bland annat städar trappuppgångar, frontar varor i matbutiker och jobbar som vaktmästare. De finns som anställda direkt, eller av underleverantörer, till företag som Volvo, IKEA, ICA och i nästan alla kommuner. Kort sagt, människor som får vårt samhälle att gå runt. Men enligt Almega ska arbetare som bär viktiga delar av Sveriges vardag inte ha samma rätt som andra. Det är ingen tvekan om att det är principerna om att inte ge de sämst betalda sin rättmätiga del som vägleder Almega.

Samtliga LO-förbund står bakom industrinormeringen som är på 6,5 procent på tre år plus låglönesatsningen. Vi är enade. Att de sämst avlönade ska tvingas betala extra genom att sälja värden i sina avtal är inget som vi kommer att gå med på. Det spelar ingen roll hur hårdnackat motstånd Almega bjuder på. Vi kommer inte att ge oss. Men det finns fortfarande tid för Almega att ta ansvar och besinna sig.

Uppmaningen från LO och från oss som har avtalet med Almega är enkel: Teckna avtal i enlighet med övriga arbetsmarknaden. Vi vet vad som bygger Sverige starkt och tryggt, vi tvekar inte i den striden.

Karl-Petter Thorwaldsson, LOs ordförande
Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall
Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handels
Valle Karlsson, förbundsordförande Seko
Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS
Malin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket
Magnus Pettersson, förbundsordförande Fastighets