Fråga facket Fråga facket

Arbetare skadar sig varje dag - ändå vill Svenskt Näringsliv göra arbetsmiljön sämre

Svenskt Näringsliv vill manövrera ut facket från arbetsmiljöfrågor och sätta löntagarnas hälsa på spel. De väljer ideologi före verklighet, skriver Berit Müllerström och Lena Johnsson, LO.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad i Dalademokraten 27 oktober 2017

I rapporten”Dags att tänka nytt – ett modernt arbetsmiljöarbete kräver moderna regler och roller” föreslår Svenskt Näringsliv radikala ingrepp i svenskt arbetsmiljöarbete. Skyddsombud ska inte längre utses av fack och de regionala skyddsombuden (RSO) ska helt skrotas och ersättas av konsulter, tycker Svenskt Näringsliv. Rapporten har stora brister och vi ska förklara varför rapporten bör slängas i papperskorgen

I dag utses skyddsombud i första hand av den lokala fackliga arbetstagarorganisationen som har kollektivavtal med arbetsgivaren. På så sätt omfattas skyddsombudet av förtroendemannalagen och skyddas mot repressalier. Facket ser dessutom till att skyddsombud får de verktyg de behöver för att kunna, vilja och våga utföra sitt uppdrag. Det är viktigt, inte minst eftersom vi vet att en tredjedel av skyddsombuden hindras i sitt uppdrag.
I Svenskt Näringslivs ”vision” ska den kollegor anser är ”mest lämpad” utses att samverka med arbetsgivaren. Skyddsombud ska dessutom bara utses ”om arbetsförhållandena kräver det”. De definierar inte vilka som avgör det. Risken är att det inte utses något skyddsombud alls.

Svenskt Näringsliv väljer att blunda för det faktum att långt ifrån alla arbetsgivare tar arbetsmiljön på allvar. Samtidigt vet vi att arbetsgivare dagligen sanktionerar att arbete genomförs utan skyddsutrustning eller rätt kunskaper. Sveriges arbetare bränner sig, klämmer sig, ramlar, slår sig och lyfter tungt. Det slarvas med raster och återhämtning. Med fler tidsbegränsade anställningar är det färre som vågar ställa krav på arbetsgivare.

Att dödsolyckorna har minskat, hälsofarliga ämnen förbjudits och att arbetsmiljön blivit bättre är i hög grad tack vare de fackliga organisationernas enträgna arbete. Vi är ändå långt ifrån färdiga med arbetsmiljöfrågor: 2016 rapporterades 122 468 arbetsskador till Arbetsmiljöverket. Till september i år hade 1 328 misstänkta arbetsmiljöbrott polisanmälts. Dessutom har 43 arbetare dött på jobbet i år.

Svenskt Näringsliv måste sluta sätta ideologi före verklighet. Lägg kraften på att stärka det arbetsmiljöarbete där båda parter tar ansvar för att förebyggande arbete genomförs. Det är så den svenska modellen ska fungera. Alla löntagare har rätt till en god arbetsmiljö – inte bara de som har turen att jobba hos en bra arbetsgivare.

Berit Müllerström, andre vice ordförande LO

Lena Johnsson, vice ordförande i LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg