Fråga facket Fråga facket

Ja, vi behöver ta tillbaka kontrollen, Annie Lööf

Vår arbetsmarknad har inte blivit såhär av sig själv. De många åren av borgerligt högerstyre i Europa har inneburit att företagens fria rörlighet i dag överordnas grundläggande fackliga rättigheter, skriver Johan Danielsson (S), LO:s kandidat till Europaparlamentet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad på arbetet.se 10 maj 2019

I onsdagens partiledardebatt sa Annie Lööf att hon inte tycker om mitt valbudskap ”Ta tillbaka kontrollen”.

Jag förstår att dessa tre ord oroar Centerpartiet. Att flytta tillbaka makt till löntagare och vanligt folk är inte direkt något Centerpartiet gjort sig känt för, vare sig på nationell eller europeisk nivå. Runtom i Sverige låter det annorlunda. Där vill vanligt folk veta hur vi kan minska marknadens makt och hur vi kan förbättra villkoren i arbetslivet. Det är vad ”ta tillbaka kontrollen” handlar om.

Byggnadsarbetare i Göteborg, yrkeschaufförer i Gävle och städare i Falkenberg vittnar om en arbetsmarknad där arbetare från andra delar av Europa utnyttjas och tvingas att ta jobb för lägre lön och sämre arbetsvillkor än vad våra svenska kollektivavtal ger.

På mina besök runt om i Sverige delar ingen Annie Lööfs oro över budskapet att vi ska ta tillbaka kontrollen. De berättar om byggnadsarbetare från andra länder som tvingas övernatta på arbetsplatsen, om städare som kommer till Sverige och arbetar för 30 kronor i timmen och om yrkeschaufförer som måste laga sin mat med spritkök vid sidan av vägen.

Vår arbetsmarknad har inte blivit såhär av sig själv. Det är inte en naturlag, utan ett direkt resultat av att högerpolitiker i Europa har tillåtit marknadskrafterna härja fritt. De många år av borgerligt högerstyre i Europa har inneburit att företagens fria rörlighet idag överordnas grundläggande fackliga rättigheter.

Att vi har en situation där utländska företag kan vara permanent tillfälligt i Sverige. Det är en ohållbar situation. Företag som stadigvarande bedriver verksamhet i Sverige ska registrera sig här, betala skatt här och följa svenska kollektivavtal fullt ut.

Dagens situation är varken bra för den utländska arbetskraften som utnyttjas, svenska arbetare och företagare som konkurreras ut, eller den svenska staten som förlorar skatteintäkter.

I Europaparlamentet har Centerpartiet bland annat röstat nej till att utländska arbetare som jobbar tillfälligt i ett annat EU-land ska garanteras kollektivavtalsenliga löner, nej till en sund konkurrens mellan svenska och utländska företag vad gäller villkoren för chaufförer och nej till trygga kör- och vilotider för yrkeschaufförer.

En sådan politik är ett direkt hot mot den svenska modellen. Men det finns en annan väg. En politik som sätter människors intressen före storföretagens, som försvarar svenska kollektivavtal och skapar fler och trygga jobb.

Där vi tar tillbaka kontrollen och stärker tryggheten för vanligt folk. Rösta på Socialdemokraterna den 26 maj!

Johan Danielsson,  nummer 2 på Socialdemokraternas lista till Europaparlamentet och LO-förbundens gemensamma kandidat.


<![if !supportLineBreakNewLine]>
<![endif]>