Fråga facket Fråga facket

LO-förbundens kvinnor har fått nog: Vill inte jobba hur mycket som helst för hur lite som helst

Publicerad i Morgonbris - maj 2010 Törnrosens hemtjänstgrupp Malmös Rosengård har lunchrast när LOs avtalssekreterare Per Bardh kommer in. Han vill höra hur det står till med livet, kärleken och politiken men framför allt vill han prata om v...


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad i Morgonbris – maj 2010

Törnrosens hemtjänstgrupp Malmös Rosengård har lunchrast när LOs avtalssekreterare Per Bardh kommer in. Han vill höra hur det står till med livet, kärleken och politiken men framför allt vill han prata om
vårens avtalsrörelse.

– Ni som är kommunalare ska ha mer i löneökning än branscher där framför allt män arbetar. Det går inte att blunda för att kvinnor har sämre lön och villkor, arbetar mer deltid och flest visstidsanställningar,
säger Per Bardh.

– När kommer löneökningen, frågar Laila som genast vill komma till det väsentliga.

- Vi borde ha vintertillägg. I vintras jobbade vi som byggjobbarna. Det var jättesvårt att frakta varor när det var så mycket snö och is, inflikar Florina.

– Att arbetet blir svårare på vintern är en arbetsmiljöfråga, säger Per Bardh snabbt.

Det låter oroväckande likt en bortförklaring i de församlades öron. Av Erica får han genast veta att oavsett vad som händer måste hemtjänsten fungera. Det borde synas i plånboken.

– Vi borde få mer än en klapp på axeln för att vi arbetar i en stadsdel som ofta spärras av, säger Erica. Brandbilarna vägrar att köra in i vissa områden men hemtjänsten far in, berättar hon.

– Vi borde ha en bättre lön, tycker Mia.

Per Bardh håller med.

– Om det var män som hade ert arbete skulle de antagligen inte ställa upp på era villkor, tror han. Ni måste visa att ni inte är beredda att göra hur mycket som helt för hur lite som helst.

– Vi har så stora hjärtan, konstaterar Mia.

Samtalet glider över från avtalsrörelsen till politiken.

– Det gör skillnad om det finns en politik som ser arbetarnas villkor. Den regeringen som vi har varken ser eller hör när arbetslösa och sjuka får det sämre. Istället sätts de som har jobb mot dem som är
arbetslösa och sjuka, säger Per Bardh.

Nu måste klyftorna mellan människor minska. Därför är det dags att rösta fram en socialdemokratisk regering i höstens val, tycker han.

– Det är politikerna som bestämmer spelreglerna. Alla politiker tycker inte att välfärden är viktig. Därför är politiken viktig, förklarar Per Bardh.

Mia tycker att de nya sjukskrivningsreglerna är gräsliga.

– Tänk att inte veta vad som händer. Tänk att behöva gå till arbetet trots att jag är sjuk bara för att Försäkringskassan säger att jag är frisk.

– Så drabbas kvinnorna av moderat politik konstaterar Per Bardh. Tänker ni rösta?

– Rött, svarar alla i kör.