Fråga facket Fråga facket

Lyssna inte på desperata lögner från Moderaterna

LO är öppna med var våra pengar kommer ifrån och vad de går till. Moderaterna har å sin sida täta band till och sponsras av miljardärer, lobbyister och näringsliv. Hemliga band som är ett allvarligt hot mot demokratin, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson i en replik


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad i Expressen 29 januari 2022
REPLIK. Moderaternas partisekreterare går till hård attack mot LO och svenska arbetares rätt till
politisk organisering. Det är ingen överraskning, M har under hela sin historia kämpat mot arbetares rätt till organisering och mot arbetares politiska krav. Men det är sorgligt och oroväckande att Gunnar Strömmer behöver ta till rena lögner, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson. LO skänker inga pengar till Socialdemokraternas valkampanj som Strömmer skriver. LO satsar 30 miljoner på en egen facklig valrörelse med egna politiska krav.
Karensdagen ska avskaffas, pensionen ska höjas, hårdare tag mot arbetslivskriminalitet, stopp för privatiseringar av vården. Samtliga frågor där Moderaterna hellre lyssnar på sina kompisar i näringslivet än på de svenska arbetare som hållit Sverige uppe under pandemin.
En S-regering är bäst för vanligt folk. Att LO stödjer en socialdemokratisk regering efter valet bygger på en analys av partierna och deras förmåga och vilja att genomföra reformer som gynnar vanligt folk. Det räcker att se på Moderaternas förslag om försämrad a-kassa, fri dragningsrätt för riskkapitalister i vården och stopp för fackliga skyddsombud för att förstå det. LO är öppna med var våra pengar kommer ifrån och vad de går till. Moderaterna har å sin sida täta band till och sponsras av miljardärer, lobbyister och näringsliv. Hemliga band som är ett allvarligt hot mot demokratin.
Hur påverkas Moderaternas politik av dessa nära ekonomiska och personliga band med det svenska näringslivet? Det är fascinerande att detta smussel inte granskas hårdare.
Moderaternas skattesänkningar och privatiseringar har aldrig varit svaret för svenska arbetare. Desperata utspel kommer aldrig förändra det.

Susanna Gideonsson, LOs ordförande