Fråga facket Fråga facket

Skärpta straff behövs för att skydda arbetare på jobbet

Arbetsmarknad Ordningsvakter som hotas med automatvapen. Tåg som stoppas efter våld mot tågvärdar. Undersköterskor och personliga assistenter som misshandlas. LO-medlemmarna är en utsatt grupp och det är inte konstigt att de tycker att brottsligheten är en av de viktigaste valfrågorna. Därför är det självklart för oss att ställa krav från fackligt håll, skriver Susanna Gideonsson, LO-ordförande.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad i Göteborgs-Posten 10 februari 2022

Mellan 2017 och 2020 såg vi nästan 3 000 allvarliga arbetsolycksfall orsakade av hot och våld. Bland de mest utsatta LO-yrkena finns ordningsvakter, kriminalvårdare, personliga assistenter, butiksanställda och busschaufförer. Samtidigt utnyttjas anställda av fuskande och kriminella arbetsgivare. Underbetalda byggnadsarbetare tvingas sova på sina arbetsplatser, chaufförer får värma sin lunch på spritkök längs vägarna, unga kvinnor utnyttjas på skönhetssalonger. Allt förvärrat av Sveriges extremt liberala regler för arbetskraftsinvandring.

LO-förbundens medlemmar står i frontlinjen för att bekämpa brott. Brandmän släcker bilbränder, väktare skyddar bostadsområden och fritidsledare upptäcker när unga hamnat på glid.

Höjda straff
Det är inte konstigt att dessa medlemmar i alla mätningar anger brottsligheten som en av de viktigaste frågorna inför valet. Därför är den en självklar facklig fråga där vi nu ställer tydliga krav:
– Straffen för arbetsmiljöbrott och annan brottslighet mot anställda måste höjas. Gör dem så kraftiga att de är avskräckande och prioriteras av polisen. Arbetsgivare ska få ett skärpt ansvar för att motverka hot, våld och trakasserier på arbetsplatsen.
– Staten måste finnas i lokalsamhället. Både en närvarande polis och en effektiv socialtjänst. Sekretessen mellan myndigheter måste slopas.
– Bekämpa arbetslivskriminaliteten. Inte en skattekrona till skurkföretag. Bara de som har kollektivavtal ska få utföra RUT- och ROT-arbete.
– Skärp reglerna för arbetskraftsinvandring. Arbetstillstånd från dag ett. Och i Sverige ska svenska kollektivavtal gälla.
– Sist men inte minst; segregationen måste bekämpas och klyftorna minska. Skola, socialtjänst och rättsväsende måste prioriteras före skattesänkningar.

För att komma åt brottsligheten måste vi bekämpa både brotten och dess orsaker. Något högern och SD aldrig förstått. Samtidigt som de ropar efter högre straff vill de sänka skatterna och minska resurserna till det gemensamma. Samtidigt som de ropar efter fler poliser säger de nej till krav på kollektivavtal och hårdare tag mot kriminella arbetsgivare.

Hårda straff och fler poliser behövs. Det är halva svaret. Hela svaret är både fler poliser och fler fritidsledare, både skärpta lagar och starkare välfärd, både hårda straff och bättre skolor. När det brinner måste man både släcka branden och förebygga framtida bränder. Det ena utesluter inte det andra. Tvärtom.

Det enda parti som visat att de förstår detta är Socialdemokraterna. De går till val på att både knäcka gängen och bekämpa segregationen. En politik som ger hela svaret. En politik för trygghet för vanligt folk. Därför är LO:s mål i valrörelsen en starkare socialdemokrati med Magdalena Andersson som statsminister.

Susanna Gideonsson, LOs ordförande