Fråga facket Fråga facket

Sverigedemokraterna har alltid röstat med Alliansen

Sverige behöver en socialdemokratisk regering för fler jobb, jämlik skola och välfärd utan vinstdrift, skriver LOs Karl-Petter Thorwaldsson och Hans Svedberg


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad i Gefle Dagblad 2 september 2014

Snart går Sverige till val. Utmaningarna är stora. Massarbetslöshet, sjunkande skolresultat och brister i välf ärden är resultatet av den borgerliga politiken. LO-medlemmarna är särskilt drabbade. Enligt en ny undersökning gjord av Novus oroas en fjärdedel av LO-medlemmarna i Gävleborg för att bli arbetslösa och över hälften tycker att utvecklingen går åt fel håll. Det krävs en handlingskraftig regering för att n å EU:s lägsta arbetslöshet till 2020.

Vi är djupt oroade över det parlamentariska läge som riskerar att uppstå efter den 14 september. I dag ter sig en borgerlig majoritetsregering helt osannolikt. Socialdemokraterna själva har i många mätningar större stöd än de fyra borgerliga partierna tillsammans. Då kvarstår endast en chans för Reinfeldt, att göra sig beroende av Sverigedemokraterna under perioden 2014-2018.

Sverigedemokraterna kommer alltid att stödja Fredrik Reinfeldt före en socialdemokratisk ledd regering. Det blir tydligt när man tittar på hur

Sverigedemokraterna har röstat i sakfrågor i riksdagen under de senaste fyra åren. Tillsammans med den borgerliga minoritetsregeringen har Sverigedemokraterna behållit det kritiserade arbetsmarknadsprogrammet Fas 3, röstat emot rätt till heltid, röstat nej till skatteavdrag för medlemsskap till i fackförening, röstat nej till förbättringar av socialförs äkringar, röstat nej till barnomsorg på obekväm arbetstid och samtidigt röstat för sänkta inkomstskatter istället för mer resurser till skolan, vården och omsorgen.

Med Sverigedemokraternas stöd har också det privata vinstintresset kunnat fortsätta att breda ut sig i välfärden.

Faktum är att Sverigedemokraterna har röstat med regeringen i nio av tio omröstningar i riksdagen. Sverigedemokraterna är alltså inte bara ett rasistiskt parti. Det är ett arbetarfientligt högerparti. Det finns därför en risk att allianspartierna kommer att försöka h ålla sig kvar vid makten med hjälp av Sverigedemokraterna och skapa en blåbrun sörja.

Den som tycker att utvecklingen i Sverige går åt fel håll ska varken rösta på alliansen eller på Sverigedemokraterna. En röst på Sverigedemokraterna är en röst för icke-förändring och en röst på Fredrik Reinfeldt som statsminister. Ur ett fackligt perspektiv vore det förödande. Sverige har inte råd med en politik som konsekvent missgynnar löntagarna. Sverige behöver en handlingskraftig socialdemokratiskt ledd regering med fler jobb, en jämlik skola och välfärd utan vinstdrift som mål. Sverige kan bättre.

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO

Hans Svedberg, ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg