Fråga facket Fråga facket

Timbroutryckning med skräckpropaganda

Välfärd Slutreplik om vinster i välfärden, Tobias Baudin: Jag välkomnar S besked om en avsevärd vinstbegränsning


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Expressen 2012-11-12

Så kom då returen från högern. Regeringen iakttar största möjliga tystnad i välfärdsdebatten, trots att det finns uppenbara brister inom både omsorgen och de regelverk som borde förhindra att riskkapitalbolag kan tjäna pengar på vanvård.

 Jag krävde nyss på denna debattsida regeringen på besked: hur tänker de ta sitt ansvar för att skapa ordning och reda i välfärden? Hur tänker de säkra kvalitet och effektivitet i medborgarnas välfärd och förhindra fortsatt slöseri med skattepengar?

 Men svaret kom inte från statsminister Reinfeldt, eller ens från välfärdsministrarna Björklund och Hägglund. Det kom från Timbro. Det kom i form av en lika ursinnig som urskillningslös text, där demokrati kallas nyckfullhet och valfrihet utan jättelika vinstuttag kallas monopol. Det gör mig nyfiken: På vems uppdrag rycker Timbrohögerns nyliberaler ut med sin skräckpropaganda?

 Jag vill ha en välfärd för alla av hög kvalitet. Jag vill ha mångfald och valfrihet i välfärden, men också likvärdighet och rättssäkerhet för sjuka, äldre och elever. Med valfriheten måste följa garantier från folkvalda till medborgare om att välfärdskvalitet går före vinstuttag. Därför välkomnar jag socialdemokraternas besked om en avsevärd vinstbegränsning. Jag hade välkomnat samma besked om det kommit från sittande regering. Socialdemokraternas besked borgar för att vi åtminstone efter valet 2014 kan få en regering med vilja och förmåga att lösa välfärdens problem. 

 Tobias Baudin, LOs 1:e vice ordförande