Hoppa till innehåll

Hur skulle du påverkas om karensavdraget togs bort?

Det är i dag stora skillnader mellan grupper när det gäller hur många karensavdrag man råkar ut för på ett år. Mer än hälften av tjänstemannamännen har inte ett enda karensavdrag under en 12-månaders period medan närmare var femte arbetarkvinna (18 procent) har minst fem avdrag. Den gruppen förlorar alltså inkomst motsvarande minst en sjuklönevecka på ett år.

Antalet karensdagar 2022 per kön och klass

Källa: SCB (Fasit) och egna beräkningar.

Om karensavdraget togs bort skulle du få 80 procent av din lön redan från första sjukdagen. För en barnskötare som är hemma sjuk vid två olika tillfällen på en månad skulle den förlorade inkomsten bli 432 kronor. I dag med två karensavdrag förlorar barnskötaren istället 2 256 kronor. Det är en skillnad på 1 824 kronor. Motsvarande för en maskinoperatör som är hemma sjuk vid två olika tillfällen på en månad skulle den förlorade inkomsten bli 576 kronor i månaden. I dag med två karensavdrag förlorar maskinoperatören 2 916 kronor. Det är en skillnad på 2 340.

Kan kollektiv­avtal påverka karens­avdraget?

Ja, arbetsmarknadens parter kan sluta avtal om att ta bort karensavdraget. LO anser ändå att detta är en fråga som bör lösas genom lagstiftning. En lösning genom kollektivavtal kan innebära att arbetstagarsidan som sluter avtalet måste avstå löneökningar motsvarande de kostnader det skulle medföra arbetsgivaren. Olika fackförbund har olika möjligheter att vidta stridsåtgärder gentemot arbetsgivarsidan. Om möjligheten att ta bort karensavdraget ska vara beroende på ett fackförbunds konfliktstyrka finns det en risk att det skydd som sjuklönelagen är tänkt att ge, kan komma att variera från bransch till bransch. Detta vore mycket olyckligt.

LO ser dessutom att det finns en risk för att det tas ytterligare ett steg mot en modell där försäkringsvillkoren skiljer sig åt på olika delar av arbetsmarknaden och mellan olika löntagarkategorier. En fortsatt utveckling i denna riktning skulle av allt att döma skada legitimiteten för hela välfärdsstaten.

Läs mer om karensen