Håll dig uppdaterad!
Prenumerera och få nyheter, berättelser och uppdateringar som berör dig.
Trots den höga arbetslösheten finns det flera yrken där det finns fler lediga jobb än det finns arbetssökande med rätt kompetens. Det handlar bland annat om yrken med gymnasial yrkesutbildning som undersköterska, lastbilsförare, bilmekaniker, kockar samt maskinoperatörer och montörer.
Andelen elever på de nationella yrkesprogrammen har sjunkit från cirka 45 procent 2008 till 37 procent 2023. Från 2025 kommer utbildningar inom gymnasieskolan dimensioneras efter arbetsmarknadens behov. Det är bra och kommer leda till att fler kommer läsa yrkesutbildningar. Men då behövs även fler yrkeslärare som det redan i dag är brist på.
Fler personer behöver få sina kunskaper erkända och dokumenterade. Att validera befintlig personal för att sedan ge dem kompetensutveckling för att fylla kunskapsluckor är kostnadseffektivt både för arbetsgivaren och samhället.
Införandet av omställningsstudiestödet har kraftigt förbättrat vuxnas och yrkesverksammas möjligheter till vidareutbildning och omskolning. Det måste kompletteras med ett mer flexibelt utbildningssystem med fler kortare kurser, fler deltidskurser och bättre möjligheter till distansstudier.
En annan viktig förklaring till kompetensbristen är att arbetsmarknadspolitiken avvecklats och antalet deltagare inom arbetsmarknadsutbildningar är historiskt lågt. I snitt får runt 6 500 personer per år ta del av arbetsmarknadsutbildningarna. Det ska jämföras med toppåren under 1990-talet då mellan 30 000 och 40 000 personer deltog per år.
Ladda ned hela Sverige ska fungera – investeringsprogram från LO (pdf)
Senast ändrad: 2025-05-28