Håll dig uppdaterad!
Prenumerera och få nyheter, berättelser och uppdateringar som berör dig.
Omställningsstudiestödet är en fantastisk möjlighet för dig som har fyllt 27 år och som vill vidareutbilda dig inom din bransch eller byta till ett nytt yrke.
Omställningsstudiestödet (OSS) är ett nytt studiestöd för vuxna som har eller nyligen haft ett arbete. Har du ett jobb kan du begära tjänstledigt för studier och omställningsstudiestödet täcker en stor del av den förlorade lönen.
Du kan välja i stort sett vilken utbildning du vill, så länge den stärker din ställning på arbetsmarknaden. Kanske vill du vidareutbilda dig inom ditt yrke? Eller byta till ett annat? Det finns en stor mängd utbildningar att välja mellan.
Du behöver inte anpassa dig efter din arbetsgivares kompetensbehov och din arbetsgivare måste inte heller godkänna vilken utbildning du ska gå. Det finns inga krav på att byta jobb efter utbildningen.
Informationen på den här sidan finns också i en folder som du hittar här. Där finns också en affisch.
Arbetsmarknaden förändras. Nya jobb skapas och andra försvinner. Jobben utförs med nya verktyg och arbetsmetoder. Vi behöver därför fylla på med nya kunskaper. Utbildning stärker din ställning på arbetsmarknaden och ökar möjligheterna att välja, och välja bort, arbetsgivare.
Det är din arbetsgivare som ska se till att du har rätt kunskaper för nuvarande och framtida arbetsuppgifter på ditt arbete. Arbetsgivaren ska vid behov erbjuda personalutbildningar på betald arbetstid. Du ska alltså inte ansöka om OSS för att gå en utbildning som din arbetsgivare ska stå för.
Det finns några villkor som du behöver uppfylla för att kunna få OSS. Du ska ha eller nyligen haft ett arbete och utbildningen ska stärka din ställning på arbetsmarknaden. Det spelar ingen roll om du har en tillsvidare- eller tidsbegränsad anställning.
Det räcker med att du har arbetat deltid. Har du varit föräldraledig eller sjukskriven räknas detta som arbete i som mest 24 månader.
Det finns en stor mängd utbildningar att välja mellan. Det kan vara utbildningar på gymnasienivå (komvux, yrkesvux, folkhögskolor) eller eftergymnasiala utbildningar (yrkeshögskola, högskolor, universitet). Du kan inte få omställningsstudiestöd för studier utomlands.
Du kan studera som mest 44 heltidsveckor med omställningsstudiestödet, alltså två terminer. Du behöver inte använda alla veckor på en gång. Det kan räcka med en kortare utbildning som kompletterar de kunskaper du redan har.
Du väljer själv om du vill studera på hel- eller deltid. Det är möjligt att studera på 20, 40, 50, 60 eller 75 procent av heltid. Det finns även möjligheter att studera på distans.
Omställningsstudiestödet ger 80 procent av din lön upp till ett maxbelopp motsvarande en arbetarlön (aktuella belopp på csn.se). Bidraget behöver inte betalas tillbaka. Du betalar skatt på bidraget precis som på lönen.
Om du omfattas av ett kollektivavtal där parterna (fack och arbetsgivarorganisationer) har skrivit på det så kallade huvudavtalet kan du få bidrag med ett betydligt högre maxbelopp än enbart med omställningsstudiestödet.
De extra pengarna får du av din omställningsorganisation.
Du kan även ta ett studielån. Du bestämmer själv hur mycket du vill låna (upp till ett maxbelopp). Bidraget och lånet får inte överstiga din lön. Lånet ska betalas tillbaka.
Studielånet och pengarna från omställningsstudiestödet täcker i stort sett din lön under studietiden – särskilt om du också får extra pengar från kollektivavtalet.
Det finns två ansökningsomgångar till CSN per år (med start 1 april och 1 oktober). Välj den ansökningsomgång som passar studiestarten.
Alla anställda har rätt till studieledighet. Enda kravet är att du har varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.
Din arbetsgivare kan inte neka dig studieledighet, men arbetsgivaren kan skjuta upp ledigheten ett antal månader. Begär därför tjänstledigt i så god tid som möjligt.
Om du arbetat ett antal år så har du högre kompetens än vad din tidigare utbildning visar. Din omställningsorganisation kan då hjälpa dig att validera dina kunskaper. Då får du dina faktiska kunskaper dokumenterade.
Det kan ge dig behörighet till en utbildning eller ett yrke och det blir lättare att hitta rätt utbildning. Kanske kan du tillgodoräkna dig delar av utbildningen och korta ner studietiden.
Trygghetsfonden TSL för privatanställda arbetare
Omställningsfonden för offentliganställda
Trygghetsstiftelsen för anställda inom staten
CIKO för arbetare i kooperativ och idéburen verksamhet
Hitta rätt omställningsorganisation
Kontakta din fackförening om du har frågor.
Senast ändrad: 2025-05-20