
Klass- och könsskillnader i arbetslivet
För att åskådliggöra hur villkoren för kvinnor och män i arbetar- och tjänstemannayrken ser ut har vi tagit fram ett index där vi väger samman flera områden. Indexet sträcker sig från 1 till 10 där 10 motsvarar målsättningen om ett gott arbetsliv.
Kvinnor i arbetaryrken är längst ifrån målet om ett gott arbetsliv, med ett värde på 6,3 av 10. Män i tjänstemannayrken ligger närmast med ett värde på 8,2.
Att kunna leva på sin lön
Det är flera saker som måste fungera för att alla som arbetar ska ha ett gott arbetsliv. Det handlar om att kunna försörja sig och att ha ekonomiska resurser och ork för ett liv utanför arbetet. I dag har bara hälften av kvinnor i arbetaryrken ett heltidsarbete med trygga villkor.
Kombinera arbete och familj
Många i LO-yrken jobbar utanför traditionella kontorstider och det är inte självklart att det finns tillgång till barnomsorg. Bara hälften av kvinnorna i arbetaryrken uppger att förskolans öppettider räcker till för att arbeta heltid.
Alla ska vara trygga på sitt arbete
Ett gott arbetsliv handlar om arbetsvillkor som gör det möjligt att orka arbeta ett helt yrkesliv och att inte bli sjuk eller skadad på sitt arbete.
LO arbetar för:
- Trygga heltidsjobb och reallöneökningar.
- Reformerad föräldraförsäkring som delas lika mellan föräldrarna.
- Lagstadgad rätt till barnomsorg när föräldrarna arbetar, även utanför kontorstid.
- Förstärkt arbetsmiljöarbete, för att ingen ska bli sjuk av sitt arbete.
- Trygga lösningar för de som inte kan arbeta ett helt arbetsliv på grund av tunga jobb.
Rapporten är författad av Joa Bergold, Karin Kristensson och Ulrika Lorentzi, samtliga utredare på LOs enhet för samhällspolitik.
Rapporten LOs index för ett gott arbetsliv (pdf)
ISBN 978-91-566-3732-2