Fråga facket Fråga facket

Vi behöver en allians med studenterna mot rasism

Opinionsbildning Vi tog striden mot nazisterna på 30-talet och självklart tar vi den mot deras nutida efterföljare. För oss är kampen mot rasism och främlingsfientlighet en facklig kärnfråga.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs ordförande diskuterade solidarisk lönepolitik och rasism.
Karl-Petter Thorwaldsson besöker studenterna i Lund. Foto: Mats Erikson

LOs ordförande i historiskt sällskap

Vet ni vad Karl-Petter Thorwaldsson har gemensamt med Ingmar Bergman, Evert Taube, Anna Lindh, Tage Erlander, Olof Palme och Jimi Hendrix? Svaret är att de alla har alla varit gäster vid Lunds klassiska Studentafton. När Karl-Petter Thorwaldsson deltog i tisdags var det dessutom första gången en LO-ordförande besökte Studentaftonen sedan dåvarande ordföranden Axel Strand var där och deltog i ett samtal om lönepolitik.

Solidarisk lönepolitik och främlingsfientlighet

Karl-Petter Thorwaldsson hos studenterna i Lund.- Det är intressant att Axel Strand diskuterade detta med er redan för 60 år sedan. Det var på hans tid vi la grunden för den solidariska lönepolitik som betytt så mycket för svensk arbetsmarknad och som vi utgår från än idag, sa Karl-Petter Thorwaldsson till publiken.

Han fortsatte med att betona vikten av att organisera sig vilket yrke man än har. Sverige har till exempel en unikt hög facklig organisationsgrad, inte bara bland arbetare utan också bland tjänstemän och akademiker, påpekade Karl-Petter Thorwaldsson.

Vill se ökat samarbete med tjänstemännen

- Många av er som sitter här kommer själva att vara fackpampar i framtiden och många är ju redan med i Sacos och TCOs studerandeverksamhet. Som LO-ordförande tycker jag detta fackliga engagemang bland akademiker är oerhört positivt. Vi samarbetar ju redan i flera frågor och kan säkert samarbeta i fler, sa han.

Karl-Petter Thorwaldsson frågades ut av moderatorn Paula Mulinari, forskare vid Malmö Högskola, och en panel bestående av aktiva i studentkåren. En rad olika frågor togs upp, om allt från lönepolitik till klimathot. Publiken frågade också Karl-Petter Thorwaldsson om den växande främlingsfientligheten och om hur SD bäst kan bemötas.

LO tar självklart fajten mot SD

- Att LO tar fajten mot SD är självklart, svarade Karl-Petter Thorwaldsson.

- Vi tog striden mot nazisterna på 30-talet och det är självklart att vi tar den också mot deras nutida efterföljare. För oss är kampen mot rasism och främlingsfientlighet en facklig kärnfråga. Det handlar om det fackliga löftet och om att ingen får ställas utanför gemenskapen. Jag ser gärna en allians mellan LO och er studenter i kampen för alla människors lika värde.

Innan sitt framträdande vid Lunds Studentafton deltog Karl-Petter Thorwaldsson också på ett möte arrangerat av Lunds Socialdemokratiska Studentklubb LSSK, med anor sedan 1934, och Skånes SSU-distrikt.

Mats Erikson/LO/SE
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.