Fråga facket Fråga facket

I dag utses vinnarna i Yrkes-SM

Arbetsmarknad Över 200 ungdomar i cirka 40 yrken tävlar om att få kalla sig svensk mästare 2016 inom sitt yrke. I dag får vi veta vilka som åker hem med medaljer i bagaget.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs monter på Yrkes-SM 2016
Många ungdomar besökte LOs monter. Foto: Sannah Bäcklin

Malmö satsar på Yrkes-SM

Tävlingarna utspelas på Malmömässan där varje tävlande ska göra fem olika moment. För åskådarna finns möjligheter att prova på och lära sig mer om yrken och utbildningar inom bygg, design, it, industri, service, vård- och tekniksektorn. Många elever i årskurs åtta har tagit tillfället i akt och testat något som kan vara värdefullt inför kommande yrkesval.

Sannah BäcklinTill skillnad från tidigare Yrkes-SM är både tävlingar och mäss-montrar integrerat i samma lokal. I LOs monter finns Sannah Bäcklin, ombudsman på LO som jobbar med skolorganisation och studieorganisation.

- Det sägs här att detta är det bästa upplägget hittills på ett Yrkes-SM, att allt är samlat på samma ställe.

Det är mycket som är extra bra detta Yrkes-SM, berättar Sanna Bäcklin. Malmö stad har bjudit in alla sina skolor och det är fritt inträde så alla ska kunna delta. Skånetrafiken har också gratis kollektivtrafik för eleverna så alla som vill ska kunna besöka tävlingarna.

- Det är så inspirerande att se att de unga har ett enormt yrkeskunnande. De är jätteduktiga i sina yrken trots att de inte har yrkeserfarenhet.

Yrkesutbildningens år

2016 är Yrkesutbildningen år. LO, Svenskt Näringsliv, Utbildningsdepartementet och World Skills kommer att prioritera och lyfta den svenska yrkesutbildningen och satsa extra resurser i år.

Det finns goda möjligheter att få jobb efter yrkesutbildningarna och goda möjligheter att jobba utomlands. Lönerna är också bra och utbildningarna ger behörighet till högskolan.

De ungdomar som blir svenska mästare inom sin yrkesgren har chans att få en plats i Yrkeslandslaget och tävla i Yrkes-EM och Yrkes-VM. Yrkes-EM kommer att gå av stapeln i Göteborg i december i år.

LO har två målgrupper under tävlingsdagarna

LOs två målgrupper när LO är närvarande med en monter under Yrkes-SM är elever och lärare.

- Eleverna får information om vad som är viktigt att veta inför sommarjobbet och också information om facket och råd kring vad som gäller senare ute i arbetslivet. För lärarna handlar det om arbetsmarknadskunskap, säger Sannah Bäcklin.

Bägge grupperna kan delta i varsin tävling. Eleverna vinner biobiljetter och lärarna att LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommer till skolan och pratar arbetsmarknadskunskap. Priset är mycket uppskattat, och för många ett oväntat pris, berättar Sannah Bäcklin.

Håkan Nilsson, yrkeslärare i KristianstadLO satt med i juryn för utmärkelsen Årets yrkeslärare i Skåne. Tre vinnare utsågs och på bilden syns Håkan Nilsson, yrkeslärare på El- och energiprogrammet, Österängsskolan i Kristianstad som en av vinnarna. Han nominerades också av Elektrikerförbundet.

Handels vill ha ny tävlingsgren

Det har varit ett stort tryck i LO-montern och många av besökarna är unga. Av LOs medlemsförbund medverkar också IF Metall, Kommunal, Transport och Handels på egna ytor under SM-dagarna.

Handels vill introducera en ny tävlingsgren i Yrkes-SM, butiksförsäljning. De har haft en förevisning på stora scenen.

- Elever från Helsingborg och Malmö testas med tre olika kunder som de ska serva. En kund som är vänlig, en kund som är besvärlig och en som inte kan något språk som är gångbart i Sverige och de tävlande ska klara dessa situationer, berättar Sannah Bäcklin.

Regeringen och Kungen

Aida Hadzialic Yrkes-SMExtra lysglans åt tävlingarna har det varit med Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic som invigde Yrkes-SM och Hans Majestät Kung Carl XVI Gustav som besökte tävlingarna avslutningsdagen av Sveriges JOBBIGASTE evenemang.

Organisationen bakom Yrkes-SM är WorldSkills Sweden som är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.

Hans Majestät Kung Carl XVI GustavSen eftermiddag i dag är tävlingarna över och medaljörerna tillkännages. Följ denna länk och följ utvecklingen och se vilka som tar hem medaljerna.

Länk direkt till medaljörerna.

Besök också LO Ung för information om vad du ska tänka på när du sommarjobbar och annan viktig information för dig som ska ut i arbetslivet.

Läs artikel om skolmaterial som hjälp till unga som ska ut i arbetslivet, med länkar till annan information till unga.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.