Fråga facket Fråga facket

Jobbet som säsongsanställd kallskänka var stentufft

Anställningsvillkor Högt tempo, stor arbetsmängd, splittrade arbetsuppgifter, många och långa arbetspass och sen ofrivillig arbetslöshet flera månader per år. Att vara säsongsanställd är inget jag rekommenderar till någon, säger Agneta.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Säsongen startade i mars, men det var under sommaren det var som mest tryck. Då gällde det att jobba på så mycket som möjligt för att tjäna pengar, säger Agneta. Foto: Lars Forsstedt

Har du haft någon otrygg anställning?

- Ja, under elva långa år var jag säsongsanställd på en golfrestaurang. Det gjorde att jag tvingades stämpla till a-kassan de resterande fem månaderna varje år, säger Agneta.

Golfsporten är beroende av vädret. Vanligtvis stängs anläggningarna när det blir kallare i oktober. Om gräset är fruset kan golfarna inte spela. 

- Jag arbetade som kock/kallskänka och uträttade de sysslor som behövdes. Allt gick i ett. Vi förberedde det hela från luncher till trerättersmenyer. Det var många arbetsmoment, säger hon. 

Vad innebar det för dig?

Säsongen startade ungefär i mars, men det var under sommaren det var som mest tryck. Då gällde det att jobba på så mycket som möjligt för att tjäna pengar. För att kunna spara till framtida utgifter igen, till de utgifter som a-kassan inte skulle kunna räcka till. 

Det var påfrestande att var ensamstående mamma till ett litet barn, minns Agneta.

- Jag kunde hämta honom från dagis och ta med honom till jobbet. En väninna hjälpte mig att se till honom där medan jag fortsatte att jobba.

- Det var en psykisk stress, besvärligt ekonomiskt och mycket tjafs med a-kassan. 

Agneta beskriver de problem hon upplevde när hon försökte studera eller hitta andra jobb då hon ofrivilligt stod utan arbete. Men saker har förändrats. Nu har Agneta en annan arbetsgivare och en tillsvidareanställning med hälsosamma arbetstider och sommarsemester.

Stå upp för trygga jobb – skriv under LOs upprop här!

Text: Sophia Gabrielsson sophia@forsstedt.se