Fråga facket Fråga facket

LO på turné för åtgärder mot arbetslösheten

Arbetsmarknad Vi måste få igång en debatt om hur vi ska komma åt arbetslösheten. Huvudbudskapet är att reformernas tid inte är förbi och att vi måste våga investera och satsa. Men det kräver mod.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO på turné för åtgärder mot arbetslösheten
Karl-Petter Thorwaldsson och Sebastian de Toro på väg till Västerås. Foto:Gun-Britt Karlsson

Bakgrund till ledningsturnén

Bakgrunden till det omfattande arbete som ligger till grund för kongressrapporten Vägen till full sysselsättning och rättvisare löner är att man 2012 beslutade att göra en rapport till LO-kongressen 2016 där både den solidariska lönepolitiken skulle ses över och en väg mot full sysselsättning presenteras.

Turnén startar i Västerås den 21 augusti och varar till mitten av september och arrangeras i samarbete med LO-distrikten på de orter som besöks.

Arbetslösheten borde dominera debatten

Rasmus Korsvall är chef för LOs Ledningskansli.

- Tidigare när arbetslösheten varit hög har debatten kring hur vi skulle komma åt den varit dominerande. Skulle det vara genom att investera brett i exempelvis byggande, genom forskning eller genom ett kunskapslyft? Tyvärr verkar inte frågan om arbetslösheten lika akut idag trots att den slår ut människor och underminerar hela samhället.

LO kände att det behövdes mer fokus på den här frågan. Resultatet blev kongressrapporten.

- Vi vill få igång en debatt kring detta och inte bara i små grupper i Stockholm utan ute i landet för att nå fackligt aktiva, förtroendevalda, anställda men också lokalpolitiker och vanligt folk i hela landet.

Huvudbudskapet är att vi måste investera och satsa

- Frågeställningen är hur vi ska komma åt arbetslösheten. Vad är det som krävs? Vad måste vi göra? Hela grundbudskapet här är att vi måste våga investera, satsa för att komma ur massarbetslösheten som vi faktiskt har.

- Huvudbudskapet är att de stora reformernas tid inte är förbi. Människor verkar tro att samhällets möjligheter har begränsats, att man inte kan göra lika mycket längre. Men den här rapporten visar att vi har verktyg. Vi kan skapa full sysselsättning men det kräver mod och stora reformer. Men det går, förklarar Rasmus Korsvall.

För att lyckas skapa tillväxt och pressa ner arbetslösheten krävs också en stabil och solidarisk lönepolitik. En lönepolitik där parterna tar ansvar och där utvecklingen kommer alla till del på ett rättvist sätt. Det är det andra benet i kongressrapporten.

Under turnén kommer lokala och regionala exempel att tas upp i den mån det går. Framför allt bostadsfrågan och satsningar på infrastruktur. Karl-Petter Thorwaldsson tog upp flera positiva exempel i sitt tal på den socialdemokratiska kongressen i våras på vad som händer ute i landet.

LO har svaret men det kräver arbete

Också efter turnén kommer LO att fortsätta föra ut budskapet i kongressrapporten i olika sammanhang som media, sociala medier och i samtal med olika aktörer för att kunna bryta arbetslösheten.

- Det går att skapa full sysselsättning om man vill men det kräver arbete. LO vet hur, hävdar Rasmus Korsvall.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.
Foto: Gun-Britt Karlsson