Fråga facket Fråga facket

Två omvalda och två nyvalda i LO-ledningen

Organisationsfrågor Två kvinnor och två män ska leda LO den kommande kongressperioden. Det kommer att handla mycket om full sysselsättning, jämlikhet och feminism och att klyftorna i samhället ska minskas.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Karl-Petter Thorwaldsson omvald LO-ordförande
Rörd och glad över att bli omvald som LOs ordförande. Foto: Christina Jonsson

LO-kongressen bestämmer

Karl-Petter Thorwaldsson blev omvald till LO-ordförande.

- Utan ert stöd är en LO-ordförande ingenting. Det är speciellt att bli vald till LO-ordförande och ännu mer speciellt att bli omvald till LO-ordförande, sa Karl-Petter Thorwaldsson i sitt tacktal till kongressen.

Ibland måste man göra något kontroversiellt och då blir ni arga på mig, sa han vidare.

- Jag gillar inte det. Men ibland måste man göra något kontroversiellt för hela organisationens bästa. Men det är ni på LO-kongressen som bestämmer vad vi ska jobba med den kommande kongressperioden.

När många är arbetslösa flyttar arbetsgivarna fram sina positioner. Därför ska LO den kommande kongressperioden jobba för att alla som vill ha ett arbete ska få det.

- Full sysselsättning är överst på agendan de kommande åren. Vi ska också jobba med jämlikhet, ta tillbaks det vi tappat när klyftorna i samhället ökat. Ett samhälle är aldrig bättre än den som har det sämst ställt.

Här står jag, en arbetarunge från Kortedala

Therese Gouvelin nyvald förste vice ordförande i LOTherese Gouvelin kommer från ordförandeposten på Hotell och Restaurangfacket och valdes i dag till LOs förste vice ordförande.

- Alla näringar är viktiga för Sveriges tillväxt. Vi behöver schysta villkor. Vi behöver inga enkla jobb. Alla som sitter här i salen vet att det finns inga enkla jobb.

Fackföreningsrörelsen är uppbyggd av människor, för människor, sa Therese Gouvelin.

- Tillsammans ska vi förändra inte bara fackföreningsrörelsen utan hela vårt samhälle, ja hela världen. Jag har jobbat för schysta villkor sedan jag blev medlem i facket. Nu vill jag fortsätta den kampen tillsammans med er.

- Här står jag, en arbetarunge från Kortedala. Tack för ert förtroende!

Trygg i sin värdegrund

Berit Müllerström nyvald andre vice ordförande i LOBerit Müllerström kommer närmast från Kommunal.

- Jag känner mig trygg i den värdegrund jag står på. De som känner mig vet att jag har en etnisk kompass. De förtroendevalda måste spegla den mångfald som vi är. Vi måste få med fler utlands födda.

Berit Müllerström planerar att besöka arbetsplatser.

- Det viktigaste arbetet sker på arbetsplatserna, inte i LO-borgen sa LOs nyvalda andre vice ordförande.

Utan LO-förbundens medlemmar stannar Sverige

Torbjörn Johansson som omvaldes till LOs avtalssekreterare sa att vara avtalssekreterare är det svåraste jobb han någonsin haft.

- Mitt jobb är att hålla ihop LO-familjen och i år misslyckades det. Det kan inte heller vara så att män tjänar mer än kvinnor och visstidsanställningarna ska bort från svensk arbetsmarknad.

LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson blir omvaldTorbjörn Johansson anser också att det är ingen annan än LO och förbunden som ska lösa dessa frågor.

- Vi har alla att vinna på samverkan men vissa förlorar mer än andra om vi inte går ihop och blir en. Vår oenighet stärker bara arbetsgivaren.

Torbjörn Johanssons mål är en samordning med självförtroende och menar att utan de 1,5 miljoner som är medlemmar i LO-förbunden stannar Sverige och han har ett budskap till Ebba Busch Thor, Jan Björklund och Annie Lööf.

- Vi kommer aldrig låta er sätta lönerna i Sverige. Så schas iväg med er. Ge fan i våra kollektivavtal!

Alla i LO-ledningen valdes med acklamation.

LO-ledningen kommande kongressperiod

Läs våra pressmeddelanden om beslut som antagits av LO-kongressen under lördagen.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.