Fråga facket Fråga facket

Vad står det på ditt Första maj-plakat Marcelo?

Första maj Innan vi fick barn deltog jag så ofta jag kunde i första majtåget. Sen blev det att jag jobbade och i dag får jag vara glad om jag och mina kollegor har något jobb att gå till, säger Marcelo, servitör och arbetsplatsombud i hotellets HRF-klubb.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Marcelo är kritisk mot att arbetsgivarna vill öka arbetsbördan för att få ner lönekostnaderna. Foto: Lars Forsstedt

Vad står det på ditt plakat på Första maj?

- Ta striden för rättvisa och trygga jobb! 

Varför är det viktigt för dig?

- Det handlar om våra rättigheter i arbetet. Anställning för enstaka dagar är överrepresenterade inom hotell och restaurang. Många unga och utlandsfödda som hade ett ingångsjobb inom branschen förlorade jobbet direkt genom pandemin och när gästerna inte längre kom.

- Vi behöver trygga anställningar hos seriösa arbetsgivare med kollektivavtal för att våga prata, fråga och ifrågasätta. Vi inom facket måste bli starkare och bättre på att nå ut för att lära alla vilka rättigheter de har. Vi måste utveckla arbetsplatserna tillsammans. Om du inte är påläst själv eller kollar med facket kan arbetsgivaren fortsätta ge dig enstaka pass när du egentligen har rätt till fast anställning.

- Hotellkedjor har infört den nya yrkestiteln Service Host och menar att oavsett tidigare arbetsuppgifter ska du anpassa dig, vilket kan vara att hovmästaren hoppar in i disken eller istället för att bädda sängar och städa inom housekeeping ska du ansvara för frukosten. 

- Vi värnar om vår yrkeskårs olika kompetens, utbildning och erfarenhet. Jag är kritisk och anser att arbetsgivarna genom detta vill ta bort personal och ändå öka arbetsbördan för att få ner lönekostnaderna. Det är inte detta vi behöver! 

Text: Sophia Gabrielsson