Fråga facket Fråga facket

Kravet är en jämställd arbetsorganisation

Arbetsmarknad Genom den ökande bemanningen har arbetet blivit mer slit och släng. Ingen är unik, säger Annika Svensson, aktiv i IF Metall.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Annika Svensson IF Metall
Annika Svensson brinner för bättre jämställdhet i arbetslivet. Foto: Mats Wingborg

Bemanningsanställda pressas

Annika Svensson berättar att det för närvarande finns ett 80-tal fast anställda arbetare vid fabriken och omkring ett 20-tal bemanningsanställda.

- De bemanningsanställda är pressade att leverera till hundra procent. Annars blir de ersatta av en ny bemanningsanställd.

- Jag tycker att företaget i stället borde anställa fler och satsa på att bygga upp personalens kompetens. Det skulle skapa mer trygghet men också vara bra för företaget.

Annika Svensson är anställd vid Shiloh i Forsheda som tillverkar delar till fordonsindustrin och hon bor i närheten av fabriken. Forsheda, utanför Värnamo, är en liten industriort med hög sysselsättning. Men för några år sedan skedde ett stort varsel på orten. Det var den dåvarande industrin Forsheda gummi som sa upp personal.

Numera har tillverkningen av olika gummerade komponenter tagits över av industrikoncernen Trelleborg, men det är inte lika många anställda som tidigare.

- När neddragningen skedde blev det särskilt svårt för par där båda jobbade på fabriken. I några fall blev båda arbetslösa.

- Det fanns inte heller mycket att välja på för den som letade efter nytt arbete. Enda chansen var att ta ett bemanningsjobb. Neddragningen innebar alltså att andelen bemanningsanställda ökade i Forsheda.

Brinner för jämställdheten

Annika Svensson brinner för att förbättra jämställdheten i arbetslivet. Hon menar att män oftare än kvinnor får mer kvalificerade arbetsuppgifter som också ger mer i lön.

- Fler män är exempelvis robotsvetsare medan fler kvinnor jobbar vid monteringen. Vi måste ställa krav på en mer jämställd arbetsorganisation som ger fler kvinnor chansen att utvecklas.

Sedan tycker Annika Svensson att det är viktigt att förändra jargongen på arbetsplatsen. Hon säger att den både kan vara sexistisk och rasistisk.

- Vi ska stå upp för alla människors lika värde. Både kvinnor och män och arbetare födda i andra länder ska känna sig välkomna. Arbetsgivaren har också ett ansvar för att se till att det blir en bra arbetsmiljö och att grov jargong försvinner.

Läs om kongressrapportens huvudområden.

Läs kongressrapporten Vägen till full sysselsättning och rättvisar löner.

Läs LO-aktuellt Tema: Kongress 2016 Alla vinner på jämlikhet.  

  Mats Wingborg