Stäng Sök Arkiv Till LO.se

Söker...

Tips 2 – Läs igenom ditt anställningsbevis

Vänligen acceptera cookies för att se denna video.

Ett anställningsbevis är ett kontrakt mellan dig och din arbetsgivare om vad som ska gälla för dig på jobbet. Därför är det viktigt att du läser igenom noga innan du skriver på.

Vi är överens om att rätt lön är viktigt. Ett sätt att se till att du får rätt lön är att söka jobb på arbetsplatser med kollektivavtal. Och sen när du har sökt jobbet, du får komma på intervju, du klarar intervjun och erbjuds jobbet. Vad är nästa steg? Skriva kontrakt, eller hur? Kontraktet kallar vi för anställningsbevis det kan även kallas för anställningsavtal, anställningspapper. Namnet i sig spelar inte så stor roll, det är innehållet som är det viktiga.

Vi väljer att kalla det för anställningsbevis för att betona att det här är det enda beviset du har för vad du och din arbetsgivare kommer överens om när det gäller ditt jobb. De kan se lite olika ut, men generellt så innehåller de dina uppgifter, din arbetsgivares uppgifter, vilket jobb du är anställd för. Saker som berör tid som till exempel hur länge du ska ha det här jobbet och hur mycket du ska jobba. Det som berör pengar, som till exempel din lön, om du får OB och en mängd andra saker. Om arbetsplatsen har kollektivavtal, din och din arbetsgivares underskrift.

När du får det här i handen, vad ska du göra då? Du som direkt tänkte skriva under behöver ta ett djupt andetag och backa lite grann. Du behöver läsa ordentligt och noggrant. När du väl skrivit på så kommer det vara det som står som gäller. Mitt tips är därför att du tar hem anställningsbeviset innan du skriver på det så att du både kan läsa papperet i lugn och ro och att du kan fråga facket om du undrar över något.

Vi kan lära oss av det som höll på att bli ett misstag för min del. Jag fick ett anställningsbevis från en arbetsplats och var jätteglad. Jag skulle få mycket högre lön än jag hade innan och jag var beredd att skriva på med en gång.

Jag hörde dock min mammas röst i bakhuvudet, hon tjatar alltid om att jag måste ta hem papperen innan jag skriver under. Efter lite om och men med arbetsgivaren tog jag hem anställningsbeviset så att jag kunde titta på det. Och det var tur, för hade jag skrivit på det så hade jag inte fått några av de extra ersättningarna utöver lön. Det kan tyckas att det inte spelar så stor roll, så långe man får lön, det är väl det viktiga, men vi pratar alltså om sju olika ersättningar som om jag skrivit på bara hade tackat nej till.

Det är därför viktigt att du förstår vad som står innan du skriver på det. Och att du hör av dig till facket om det skulle vara nånting.

Se de andra tipsen här 

2 min 40 sek

Kopiera länk för delning