Fråga facket Fråga facket

Skatter för det 21a århundradet - LOs skattepolicy

Rapport Byt jobbskatteavdraget mot ett förvärvsavdrag för vanligt folk och höj kapitalinkomstskatten till 35 procent. Det är några av förslagen från LO för en rättvis skattereform.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Dags för en rättvis skattereform

Dagens skattesystem bidrar till att öka klyftorna och räcker inte för att finansiera välfärden. Det är dessutom fullt av avdragsmöjligheter och undantag som ofta gynnar resursstarka grupper.

Mot bakgrund av detta har hela LO-styrelsen tagit fram en rad nya skatteförslag.

- Det är viktigt är att vi får ett skattesystem med en rimlig fördelningsprofil. En undersköterska i Bräcke och en snickare i Åsele betalar i dag ofta mer inkomstskatt än en person på Östermalm som lever på avkastningen av sin förmögenhet. Det är helt oacceptabelt, säger LOs ordförande Susanna Gideonsson.

Med de nya förslagen vill LO skapa ett skattesystem som bättre bidrar till finansieringen av behoven i välfärden, i Sveriges infrastruktur och klimatomställning. Att Sverige behöver en omfattande skattereform är även en punkt i Januariavtalet.

- Nu måste regeringen och samarbetspartierna gå från ord till handling. Det får vara nog med skattesänkningar och avdrag som mest gynnar rika. Vanligt folk, LO-förbundens medlemmar, kan inte vänta, säger Susanna Gideonsson.

Skatter för det 21a århundradet - LOs skattepolicy (pdf)

LOs skattepolicy - frågor och svar