Fråga facket Fråga facket

Höjd pensionsålder är en förolämpning mot medlemmarna

Välfärd LOs avtalssekreterare är djupt kritisk mot förslaget att höja pensionsåldern. Att bara höja åldern utan att göra något åt arbetsmiljön är en förolämpning mot våra medlemmar, menar han.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Torbjörn Johansson kräver bättre arbetsmiljö och en garanti att alla ska ha minst 70 procent av slutlönen i pension.

Börjar i fel ände

LOs avtalssekreterare är kritisk efter beskedet att åldern då man får börja ta ut allmän pension ska höjas.

- Många av våra medlemmar lever i en verklighet där man inte ens klarar att jobba fram till den nuvarande pensionsåldern. Att då bara höja pensionsåldern är att börja i fel ände, säger Torbjörn Johansson.

- Man måste börja med att förbättra arbetsmiljön så att folk orkar ett helt arbetsliv.

Förhindra utslitning

LOs avtalssekreterare menar att en bra arbetsmiljö med lämpliga arbetsuppgifter i ett rimligt arbetstempo, och en väl fungerande arbetsorganisation, har avgörande betydelse för möjligheten att klara av ett långt arbetsliv.

- För att våra medlemmar inte ska slitas ut i förtid behövs stora förbättringar. Att som nu bara höja pensionsåldern utan att göra något åt arbetsmiljön är en förolämpning mot våra medlemmar.

Minst 70 procent av slutlönen i pension

LO har tidigare krävt att pensionerna ska höjas kraftigt för vanligt folk.

- Den som slitit ett helt arbetsliv ska garanteras minst 70 procent av slutlönen i pension. För att det ska kunna bli så krävs ökade inbetalningar till pensionssystemet, avslutar Torbjörn Johansson.