Stäng Sök Arkiv Till LO.se

Söker...

Det räcker nu - Region Stockholm tar tillbaka den demokratiska kontrollen över vården

Vänligen acceptera cookies för att se denna video.

Region Stockholm har under 16 år varit Moderaternas skyltfönster för ett ideologiskt marknadsexperiment. Dyra konsultupphandlingar och jävsituationer präglade tillkomsten av Nya Karolinska. Telefonrådgivningen 1177 har kantats av en rad problem - samtalen har legat på öppna servrar i Thailand och tagits emot av outbildad personal i Barcelona.

Införande av vårdval har inneburit att vård har koncentrerats till innerstaden och välbärgade områden, att det inte har utbildats nya specialister samt att kostnaderna har ökat. Det har lett till att vården i Region Stockholm har blivit ojämlik, dyr och ineffektiv.

År 2022 tog Socialdemokraterna makten tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet. Mittenkoalitionen vill att patienternas vårdbehov ska styra. Det har lett till en rad strukturella reformer.

Medverkande:

Talla Alkurdi, sjukvårdsregionråd Region Stockholm (S)
Sebastian Karlberg, regionråd Region Dalarna (S)
Lisa Pelling, chef för tankesmedjan Arena Idé

Moderator: Ulrika Lorentzi, LO

Den demokratiska kontrollen över välfärden

Att ta tillbaka den demokratiska kontrollen i välfärden var en central fråga i valrörelsen 2022. Men hur gör vi det och vilka fallgropar och farbara vägar finns? I LOs seminarieserie "Ta tillbaka den demokratiska kontrollen – så funkar det" utgår vi från konkreta exempel och diskuterar lärdomar och vägar framåt.

 

51 min

Kopiera länk för delning