Hoppa till innehåll

Övergripande information

Att gå en facklig utbildning är en investering i dig själv och i andra. Ju mer du kan, desto mer aktiv kan du vara i arbetet att förbättra för dig själv och för dina arbetskamrater.

Vad är fackliga studier?

Den svenska fackföreningsrörelsen är en samling av demokratiska föreningar indelade efter yrken. Syftet med varje förening är att skapa bättre villkor för dess medlemmar - både på jobbet och i samhället i stort.

För att kunna skapa bra arbetsvillkor för alla Sveriges arbetare behöver vi kunniga och pålästa medlemmar som sköter själva förhandlingarna. Men vi behöver också aktiva medlemmar på arbetsplatserna som engagerar sig i de vardagliga frågorna.

LO-distrikt och LO-förbund

Beroende på utbildning och geografi kan vem som arrangerar en kurs variera. 

Vi har delat in Sverige i geografiska LO-distrikt som ansvarar för utbildningar som genomförs på lokal och regional nivå.

Alla LO-utbildningar är tvärfackliga, alltså utbildningar där medlemmar från alla LO-förbund är välkomna att delta. Det finns en enorm styrka i att träffa medlemmar från andra förbund och få ta del av deras vardag och livsvillkor.

Alla LO-förbund har också egna, mer branschspecifika, utbildningar på olika nivåer.

Här hittar du ditt förbunds studiesidor samt kontaktuppgifter till studieansvariga på LO-distrikten

Folkbildning som metod

Fackliga studier är inte som andra studier. Våra utbildningar grundar sig på idén om folkbildning, att du tillsammans med andra lär av varandra genom grupparbeten, reflektioner och interaktiva diskussioner.

Självklart finns det tydliga mål och syften med varje utbildning och en kursledare som är ansvarig, men hur ni når kunskapsmålen är det ni som deltagare som bygger fram under utbildningens gång. Det är många som upplever metoden som mer lärande än traditionell undervisning.  

Den fackliga utbildningsresan

Det finns en tänkt ordning för din fackliga utbildningsresa. Den startar med grundläggande medlemsutbildningar för att sedan gå över i mer avancerade utbildningar och vidare till spetsutbildningar.

Har du blivit vald till ett fackligt förtroendeuppdrag är det vanligt att du går en facklig utbildning som ger dig den kunskap du behöver för att kunna utföra ditt uppdrag på bästa sätt.

Längst ned ser du en bild över LOs utbildningssystem.

Medlemskap i facket ger dig möjligheter

Som medlem i ett LO-förbund har du möjlighet att gå fackliga utbildningar. Vilka utbildningar som finns just för dig hittar du här

Din ansökan ska gå via ditt förbund och du får ett antagningsbesked från utbildningsanordnaren där det framgår om du blivit antagen till kursen eller inte.

Rätt till ledighet

Du har rätt enligt lag att vara ledig från jobbet för att gå en facklig utbildning. Du behöver självklart följa reglerna för hur och när du måste ansöka om ledighet men arbetsgivaren kan inte neka dig ledighet. Möjlighetvis kan hen skjuta upp din ledighet, men inte neka.  

Läs mer om rätt till ledighet för fackliga studier

Det kostar dig inget 

Det ska inte kosta dig något att gå en facklig utbildning. Själva utbildningen är gratis för dig som är medlem och om det görs ett avdrag på lönen så får du ersättning av facket. Är utbildningen förlagd på annan ort och/eller pågår under flera dagar ingår både resor till och från kursorten samt mat och logi.

Läs mer om ekonomiska ersättningar här

Senast ändrad: 2025-03-26