Håll dig uppdaterad!
Prenumerera och få nyheter, berättelser och uppdateringar som berör dig.
Den nordiska välfärdsmodellen med principen om generösa försäkringar mot sjukdom, ålderspension och arbetslöshet, kopplade till inkomsten har varit mycket framgångsrik i att skapa hög sysselsättning, ökat välstånd och jämlikhet. LO släpper i dag en rapport som förklarar hur arbetslöshetsförsäkringen är en viktig pusselbit i att skapa förutsättning för en sådan välfungerande ekonomi.
Arbetslöshetsförsäkringen ger löntagare och företagare inkomsttrygghet i övergången från ett arbete till ett annat. Stödet och tryggheten för individen är viktig i sig, men arbetslöshetsförsäkringen har fler positiva effekter än så. I dag släpper LO en rapport om arbetslöshetsförsäkringen som visar vilka goda effekter en generös ersättning kan ha på samhällsekonomin.
Genom arbetslöshetsförsäkringen och hög facklig organisationsgrad utjämnas maktbalansen mellan löntagare och arbetsgivare vilket leder till högre löner och minskad risk för låglönekonkurrens. En hög nivå på arbetslöshetsersättningen kan också i förlängningen leda till högre produktivitet, vilket gör hela samhället rikare. En välfungerande arbetslöshetsförsäkring ökar arbetskraftsdeltagandet, vilket är en förutsättning för hög sysselsättning. Dessutom dämpar en generös arbetslöshetsersättning ekonomiska nedgångar. Arbetslöshetsförsäkringen har således en viktig roll i en politik som syftar mot ökat och mer jämlikt fördelat välstånd.
Rapporten presenterar förslag som skulle stärka både löntagarnas trygghet och arbetslöshetsförsäkringens positiva samhällsekonomiska effekter. Tre av förslagen är:
Rapporten Vilken roll spelar arbetslöshetsförsäkringen i samhällsekonomin? (pdf)
Rapporten är författad av LOs arbetsmarknadsexpert Niklas Blomqvist som du kan läsa mer av på LO Bloggen.
Publicerad: 2022-04-21