Fråga facket Fråga facket

Avskaffa karensavdraget – för alla och för alltid

Välfärd – Karensavdraget är en klasslagstiftning. Det slår hårdast mot arbetare, som sällan kan jobba hemifrån utan går till jobbet varje dag för att samhället ska fungera. Nu är det hög tid för Socialdemokraterna att avskaffa karensen, säger Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson är kritisk mot s-regeringen som inte avskaffar karensavdraget direkt. Foto: Fredrik Sandin Carlson, Lars Forsstedt

Alla kan inte arbeta hemifrån

Många inom tjänstemannayrkena kan arbeta hemifrån, trots lättare sjukdom eller sjuka barn. Det blev tydligt inte minst under pandemin. Så enkelt är det dock inte för arbetare.

En undersköterska, ett butiksbiträde eller en snickare kan helt enkelt inte jobba hemma. Vid sjukdom står valet mellan att pressas privatekonomiskt med en förlorad dagsinkomst eller att riskera sin och andras hälsa genom att jobba sjuk. 

Beslut om karensavdraget dras ut på tiden

LOs avtalssekreterare är besviken över de utredningsdirektiv om karensens framtid som regeringen nyligen presenterade.

- Direktiven pekar inte tillräckligt tydligt på att karensavdraget ska avskaffas. Nu väntar dessutom remissrundor och politisk behandling vilket drar ut på tiden helt i onödan då karensen hade kunnat avskaffas direkt, säger Torbjörn Johansson.

- Vi kan inte godta annat än att karensavdraget avskaffas, för alla och för alltid. Och i väntan på utredningens förslag bör så klart den tillfälliga lösningen förlängas. Nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna, säger han.