Fråga facket Fråga facket

Vi vill att alla ska få ett grymt arbetsliv

Ung i facket LOs sommarkampanj ska ge både unga och nya på arbetsmarknaden de bästa förutsättningarna för ett bra arbetsliv. Unga ska ha koll på vad som gäller på jobbet, säger LOs Ungsekreterare Elsa Alm.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs sommarkampanj 2022

Med kampanjen Koll på jobbet söker LO upp unga och nya på jobbet för att ge fackliga svar på frågor om jobbet.

Elsa Alm, LOs ungsekreterare

- Att få sitt kanske första jobb innebär nog för de flesta glädje och förväntan, men också en hel del nervositet, säger Elsa Alm som ansvarar för LOs verksamhet riktad till arbetare under 30 år.

LO-distrikten besöker under sommaren arbetsplatser där många unga jobbar och det anordnas utåtriktade aktiviteter på gator och torg och vid evenemang där unga samlas.

- Vi som är unga och aktiva i facket ska vara tillgängliga för att svara på frågor och ge tips så att de som är unga och nya på jobbet har koll på vad som gäller, säger Elsa Alm, LOs Ungsekreterare.

- Vi vill att alla ska få ett grymt arbetsliv, säger hon.

Vilka frågor kan man höra av sig om?

- Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, semester, anställningsformer, försäkringar eller annat innehåll i kollektivavtal.

- Ingen fråga är för liten för att höra av sig om. Bättre att höra av sig till facket en gång för mycket än tvärtom, säger Elsa Alm.

Lättillgänglig information

På sajten lo.se/kollpåjobbet finns samlat allt som behövs för att få just koll på jobbet. På sajten får man bland annat:

  • svar på de vanligaste frågorna,
  • checklista inför nytt jobb, tips inför första arbetsdagen och
  • vad man bör göra om det skulle dyka upp problem.

- Vi är tillgängliga för alla, oavsett om det är ett sommarjobb eller ett säsongsarbete, om man nyss kommit ut på arbetsmarknaden eller kanske jobbat i flera år. Alla är välkomna att höra av sig till oss på LO med sina frågor, avslutar Elsa Alm.

Ring eller mejla

Har du frågor eller känner du nån med en fundering? Kontakta oss via telefon 020-56 00 56 eller mejla till kollpajobbet@lo.se.

Arbetsplatsbesök och utåtriktade aktiviteter från norr till söder

Kampanjen genomförs av LO-distrikten runt om i Sverige. i Skåne är det Maria Wharton Stjärnskog, telefonnummer: 076 - 851 53 42 e-postadress maria.wharton-stjarnskog@lo.se