Fråga facket Fråga facket

5 krav från LO till S-kongressen

Jämlikhet När Socialdemokraterna går till kongress i helgen höjer LO rösten. Idag presenterade LO-ledningen sina krav på framtidens S-politik.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Stefan Löfven på S-kongressen i Västerås 2015.
Stefan Löfven på S-kongressen i Västerås 2015. Foto: Anders Löwdin

1. Jämlikhetsmål nu!

Regeringen ska börja undersöka och redovisa hur ojämlikhet slår mot alla som bor i Sverige. Det är bra. Men mer behöver göras. Klyftorna har ökat alldeles för länge. Om vi ska lyckas vända utvecklingen behöver vi ett konkret mål: trenden med ökade inkomstskillnader måste vända senast under nästa mandatperiod.

2. Stoppa vinstjakten i välfärden

Åtta av tio vill begränsa vinster i välfärden. Två av tre LO-medlemmar anser att det är viktigt att välfärdsföretagens möjlighet till vinstuttag begränsas. Socialdemokraterna måste lyssna på opinionen  vi får inte nöja oss förrän vinsterna är begränsade i hela välfärden.

3. Lagstifta mot hyvling

Arbetsgivare ska inte kunna ändra heltid till deltid från en dag till en annan. Hyvling är en stridsfråga i de pågående avtalsförhandlingarna. Men reglering i kollektivavtal räcker inte. Lagen om anställningsskydd måste skydda både anställning och sysselsättningsgrad.

4. Skattestopp i kommunerna

Många kommuner höjer skatten och det märks i LO-medlemmarnas plånböcker. Men skattehöjningar betyder inte alltid ökad tillgång till välfärd. Staten måste ta ett större ansvar för att välfärden ska fördelas jämlikt. Öka de generella statsbidragen till kommunerna.

5. Investera i en jämlik skola

En jämlik skola ger alla elever samma chans att lyckas, oavsett bakgrund, bostadsort eller förutsättningar. Där är vi inte ännu. Likvärdigheten i skolan måste stärkas – med generella statsbidrag till skolan, pengar fördelade efter elevers behov och ett skolval som integrerar.

 

Möt LO på Socialdemokraternas kongress 8-12 april 

LO finns på plats i Göteborg under Socialdemokraternas kongress på Svenska mässan. I montern kan du lyssna på samtal om fackliga frågor och diskutera LOs krav på Socialdemokraterna. Följ gärna våra livesändningar på Facebook. Välkommen! 

Clara Bergström
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.