Fråga facket Fråga facket

9 av 10 tycker anställningstrygghet är viktigt

Arbetsmarknad 92 procent tycker att anställningstrygghet är mycket viktigt eller ganska viktigt. Bara en av tio tycker att anställningstryggheten bör försvagas. Det visar en opinionsundersökning som LO beställt från Novus.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Lastbilschaufför
Foto: Lars Forsstedt

Moderaternas politik hotar anställningstryggheten

Omfattande försämringar av din anställningstrygghet. Det är vad som väntar om Moderaterna kommer till makten efter valet i september. Partiet vill bland annat riva upp turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.

– Utan turordningsreglerna får vi provanställningar på livstid, säger LOs valledare Johan Ulvenlöv

Utan ”sist in, först ut”-principen blir alla anställningar otrygga

Turordningsreglerna, som ibland kallas ”sist in, först ut”-principen, anger vilka som måste sluta om en arbetsgivare vill säga upp personal på grund av arbetsbrist.

Med Moderaternas politik skulle arbetsgivare godtyckligt kunna säga upp folk med hänvisning till ”kompetens”. En förändrad lagstiftning skulle också hota fackets möjligheter att förhandla vid uppsägningar. 

Valet i september handlar om trygga jobb

Högern möter dock starkt motstånd för sin politik. Alla fackliga centralorganisationer har i hårda ordalag reagerat på Moderaternas förslag. Att trygga jobb är en viktig valfråga märks tydligt när LO-förbunden just nu pratar med sina medlemmar inför valet.

– Fler behöver få veta vad som står på spel. Därför tänker vi berätta för så många som möjligt vad ett maktskifte skulle betyda för alla som jobbar i Sverige, säger Johan Ulvenlöv.

Läs mer om LOs valrörelse här

Vill du veta mer om lagen om anställningsskydd och turordningsreglerna? Här hittar du en kostnadsfri nätutbildning om LAS.