Fråga facket Fråga facket

Europafackets kongress måste skapa framtidstro

Internationellt Den utan jämförelse viktigaste frågan är den höga arbetslösheten. Därför kommer LO att driva tillväxtfrågor och jämställdhetsfrågor för att utmana företag och regeringar att skapa jobb.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Villkoren vid transporter inom EU är en viktig facklig fråga.
Villkoren vid transporter inom EU är en viktig facklig fråga. Foto: Lars Forsstedt

Facket måste finnas där makten finns

Fler och fler av de fackliga frågorna i Sverige avgörs på europeisk nivå och de senaste 10 åren har vi sett en våldsam överföring av makt från nationalstaten till europanivån.

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson- Om vi inte finns fackligt där makten finns förlorar våra medlemmar inflytande. EU-nivån är helt avgörande för våra medlemmars fackliga vardag, hur villkoren är på jobbet, vilka löner vi ska ha, vilken arbetsmiljö vi ska ha. Allt i dag avgörs mer och mer på europanivå. EUs väldigt omfattande lagstiftning berör våra medlemmars vardag varje dag, vare sig vi vill det eller inte. Det säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som är på väg till Europafackets kongress i Paris.

Mer övergripande och mindre av detaljer

Europafacket har samma problem som själva EU. Det pratas för mycket detaljer. Vi har i många år fastnat i fackliga konflikter och pratar för lite om övergripande frågor, menar Karl-Petter Thorwaldsson.

- Det är viktigt att EFS-kongressen blir en nystart för europeiskt fackligt samarbete. Jag hoppas på två saker, det ena är att den nya ledningen får stöd för en nystart för Europafacket och det andra är att vi får upp frågan om ökad tillväxt och att det skapas fler jobb.

Tillväxt för fler jobb och framtidstro

Europas utan jämförelse viktigaste fråga är problemet med den höga arbetslösheten.

- Därför måste Europafacket bli den organisation som driver tillväxtfrågor i Europa och som utmanar regeringar och företag att skapa nya jobb och inte bara bråka om de jobb som har försvunnit. Europa saknar framtidstro. Vi måste få tillväxt och framtidstro i Europa. Det hoppas jag vi ska kunna göra något åt på kongressen.

Sverige driver alltid jämställdhetsfrågor i internationella sammanhang och det ska vi göra denna vecka också, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

- På det området är de flesta länder långt efter Sverige i att kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden, att det finns förskolor så man kan lämna sina barn och att det finns äldrevård för att kunna vara en del av arbetskraften. Det är EUs och Sveriges största potential att kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden.

Kämpa för våra kollektivavtal

LO ska jobba jättehårt för att få behålla vår särart i Norden och behålla våra kollektivavtal. Många europeiska fack vill att vi ska lagstifta om minimilöner som man har i Tyskland.

- Det är en modell som inte alls passar Sverige. Den frågan tror jag blir tuff men vi kommer att göra allt vi kan för att det ska bli en kompromiss som vi kan leva med.

Förväntningar på EFS-kongressen

Bättre samarbete och mer optimism vill LOs ordförande få ut av kongressen.

- Det är lika svårt för Europafacket som det är för EU. Man kan titta i vilken tidning som helst så ser man vilka djupa sprickor det finns mellan öst och väst, mellan nord- och syd. Vi ska ansvara för flyktingmottagning tillsammans men några länder har stängt sina gränser i strid mot Schengenavtalet. Det är många saker som Europa har problem med och de är förstås lika problematiska för facken i de här länderna. Därför har vi de senaste åren fastnat väldigt mycket i en debatt om ganska oviktiga saker.

En framtidsinriktad rörelse

Karl-Petter Thorwaldsson ser positivt på möjligheten för Europafacket att driva på för investeringar i infrastruktur, för bättre skolor så att europeiska barn får bättre konkurrenskraft mot andra barn och att vi ska arbeta med trygga villkor i Europa.

- Det är bra att vi kan ha hela Europa som möjlighet att arbeta i men då måste vi få Europafacket att framstå som en framtidsinriktad rörelse. Det förväntar jag mig av den nya ledningen och det känns så när vi träffar dem. Jag är optimistisk om detta.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.