Fråga facket Fråga facket

Fem krav för att stärka kvinnorna

Jämlikhet "Vår främsta fackliga kamp de närmaste åren är kvinnornas kamp. Vi börjar här och nu med ett trygghetspaket för att göra slut på usla anställningar." Det sa LOs ordförande i sina första maj-tal i Ale och Göteborg. Här är Karl-Petter Thorwaldssons fem krav för att stärka kvinnorna.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Undersköterska
Foto: Lars Forsstedt

1. Inför en egenmaktsreform på arbetsmarknaden! 

Det finns bara en sak att säga till arbetsgivare som nekar sin personal en schysst anställning: Tack för mig!

Varje lågavlönad löntagare som vill ha heltid ska få det. Därför vill LO införa rätt för del- och visstidare att säga upp sig på dagen. Dessutom ska rätten till omställning och vidareutbildning stärkas. Du som vidareutbildar dig ska ha rätt till en rimlig månadsinkomst under studietiden.

Denna egenmaktsreform flyttar makt från chefen, till dig som är anställd.

2. Sätt stopp för de otrygga anställningarna!

Du ska veta hur mycket du tjänar varje månad. Du ska inte tvingas skaffa ett extrajobb vid sidan av jobbet. Och ingen ska behöva tveka inför att larma eller säga ifrån mot en chef, kollega, gäst, patient eller brukare på grund av rädsla att förlora jobbet.

Därför vill LO sätta stopp för hyvlingen, SMS-anställningarna och anställningsformen allmän visstid. Det är dags att införa högre arbetsgivaravgift för anställningar som inte är tillsvidare.

Detta vill vi förhandla om med Svenskt Näringsliv. Vi kommer inte att ge oss!

3. Förbättra arbetslöshetsförsäkringen!

Det finns ett stort problem med dagens arbetslöshetsförsäkring: alldeles för få omfattas. Idag har bara en av fyra arbetslösa rätt till ersättning. Och det är de med sämst anställningsvillkor som har svårast att få ut sin a-kassa.

Därför vill LO ändra kraven för kvalificering. Fler arbetsmarknadsprogram ska bli a-kassegrundande. För när fler får rätt till a-kassa ökar löntagarnas makt och trygghet på arbetsmarknaden.

4. Garantera barnomsorg på obekväma arbetstider!

Långt ifrån alla människor jobbar 9-17. Utan dessa skulle vår välfärd inte fungera. Det är dags att en gång för alla införa rätt till barnomsorg på kvällar och helger!

5. Höj pensionen! 

Sverige har aldrig varit rikare, men äldre får inte en värdig pension – hälften av kvinnorna kan komma att bli fattigpensionärer om vi inte gör något.

LOs krav är att pensionen ska vara minst 70 procent av lönen. Därför måste staten ta sitt ansvar och höja inbetalningarna till pensionen med 2 procent.

Läs mer om LOs första maj-krav här