Fråga facket Fråga facket

Hoten och våldet ökar globalt

Internationellt Världsfacket ITUC:s nya genomgång av världens värsta länder för arbetstagare visar att allt fler stater begränsar yttrandefriheten och att allt fler arbetstagare mördas, hotas och misshandlas.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Världens sämsta länder att arbeta i, enligt Global Rights Index 2018.

Värsta länderna i världen

Världsfackets årliga rapport Global Rights Index mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i 142 länder. Utvecklingen är dyster. I Colombia dödades 19 fackligt aktiva bara det senaste året. Mellanöstern och Nordafrika rankas fortsatt som de farligaste regionerna. Men fler länder har svårt att stå upp för löntagarnas rättigheter. Det här är de tio värsta länderna i världen: Algeriet, Guatemala, Bangladesh, Kamboja, Colombia, Kazakstan, Egypten, Saudiarabien, Filippinerna, Turkiet.

Motstånd mot facklig organisering

Världsfackets årliga granskning visar att demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt i 54 länder. I 59 länder förekommer massarresteringar av arbetstagare och antalet länder där arbetstagare utsätts för våld och dödshot har ökat från 59 till 65 på ett år. Fackligt aktiva har dödats i nio länder.

87 procent av länderna har kränkt rätten att strejka och 81 procent rätten att förhandla kollektivt. 65 procent av länderna har satt stopp för att arbetstagare ska kunna organisera sig fackligt.

- Situationen är ytterst upprörande, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LOs ordförande.

- Det är en mänsklig rättighet att organisera sig fackligt, att ta ställning och öppet redovisa sina åsikter. Fackliga rättigheter är en mänsklig rättighet.

Otrygga anställningar allt vanligare i Europa

Statistiken visar att den globala trenden med osäkra anställningar blir snabbt vanligare även i Europa och i välkända företag, allt fler riskerar att jobba under dåliga villkor.
Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, som är världens största fackliga organ med 207 miljoner medlemmar i 163 länder, uppmanar:

- Världens stater måste på allvar agera till stöd för arbetstagarna, mot de globala hoten mot demokratin. Det är dags för en förändring.

Om Global Rights Index

Detta är femte året som världsfacket ITUC presenterar sitt rättighetsindex, Global Rights Index. 142 länder granskas och betygssätts utifrån 97 faktorer, baserade på FN-organet ILO:s konventioner. Betyget 5+ är sämst, 1 är bäst. Sverige och Norden tillhör de 13 länderna i grupp 1.

Läs hela rapporten på www.uniontounion.org/gri2018