Fråga facket Fråga facket

Fack och arbetsgivare överens om treårigt avtal

Kollektivavtal LO välkomnar beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om ett treårigt avtal. Inte minst är det viktigt att LO-samordningens låglönesatsning nu är fastlagd, enligt LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Industrins fack och arbetsgivare överens om treårigt avtal
Foto: Lars Forsstedt

Treårigt avtal värt 6,5 procent

Fredagens besked om att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om ett treårigt avtal med ett sammanlagt värde på 6,5 procent är glädjande enligt LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
– Det känns bra att ett stort och viktigt steg i LO-samordningen nu är taget.

Grunden lagd för låglönesatsning

LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson

Torbjörn Johansson är särskilt nöjd över låglönesatsningen på de LO-medlemmar som tjänar under 24 000 kronor. Något som särskilt träffar kvinnodominerade branscher.

– Det är viktigt att vår låglönesatsning nu är ordentligt fastlagd. Det här innebär att förbund med många lågavlönade nu inte behöver sälja ut något annat i sina avtal för att höja lönerna för de lägst avlönade. Det innebär att avtalsvärdet kommer att överstiga 6,5 procent på flera områden.

Lugn avtalsrörelse väntas

Han hoppas att beskedet skapar ett lugn i de avtalsförhandlingar som återstår.
– Detta avtal ger goda förutsättningar för en lugn avtalsrörelse. Industrins överenskommelse är bra för svensk ekonomi och svenska arbetare.