Fråga facket Fråga facket

LO stödjer Kommunals varsel om konflikt

Kollektivavtal En enhällig LO-styrelse ställer sig bakom Kommunals varsel om konflikt för anställda i privat vård och äldreomsorg. Detta efter att Almega Vårdföretagarna vägrat att ge privatanställda den löneökning som deras kollegor inom bland annat offentlig sektor redan har fått.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO stödjer Kommunals varsel om konflikt
Foto: Lars Forsstedt

En enhällig LO-styrelse ställer sig bakom Kommunals varsel om konflikt för anställda i privat vård och äldreomsorg. Detta efter att Almega Vårdföretagarna vägrat att ge privatanställda den löneökning som deras kollegor inom bland annat offentlig sektor redan har fått.

Det är självklart att både privatanställda undersköterskor och övriga yrkesgrupper ska ha samma löneökning som anställda på övriga arbetsmarknaden.

Att Vårdföretagarna inte vill ge anständiga löner och villkor till de som jobbar inom hemtjänsten, på äldreboenden och vårdcentraler är skamligt. Det riskerar också att skapa ett a-lag och b-lag bland välfärdsarbetarna.

I förlängningen kan det leda till svårigheter för vårdföretagen att rekrytera och behålla kompetent personal och därmed urholkas kvaliteten i välfärden. En sådan utveckling är helt oacceptabel och därför stöttar LO-styrelsen enhälligt Kommunals krav.