Fråga facket Fråga facket

LOs uttalande om Europas sista diktatur - Belarus

Internationellt LO har i och med den senaste händelseutvecklingen i Belarus skickat protestbrev där vi tydligt visar att vi tar avstånd från valfusk och allt fängslande av oppositionella. LO stöttar de fredliga demonstrationerna och kraven om nyval.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Vi har genom året allt för många gånger blivit vittnen till hur all opposition i landet trycks ner och hur Aleksandr Lukasjenko med allt hårdförare metoder tryckt tillbaka den demokratiska utvecklingen. Årets presidentval och dess tydliga valfusk blev droppen som fick bägaren att rinna över. Nu visar folket sin avsky och vågar för första gången på många år mobilisera sig för ett demokratiskt samhälle.

Efter 26 år vid makten är det dags att Lukasjenko tar ett kliv tillbaka. Han som med järnhand styrt landets utveckling och makten över en allt mer kuvad befolkning blir nu själv vittne till ett massivt motstånd och en befolkning som fått nog.

Belarusierna som under årtionden sett sina mänskliga rättigheter urholkas allt mer, när Luckasjenko gjort allt för att behålla makten. Han har infört krångligare regler och avgifter för att få demonstrera, registreringskrav för att ställa upp i presidentvalet, ändrat konstitutionen och bedrivit valfusk. Lukasjenko drar sig inte från några metoder när det gäller att behålla makten men den här gången gick han för långt.

LO stöttar de fredliga demonstrationerna och kräver att Belarus backar hela valprocessen och utlyser nyval. LO vill se ett slut för Europas sista diktatur.

Uttalandet i sin helhet (pdf)