Fråga facket Fråga facket

Sjukskrivna Christine föll mellan stolarna

Välfärd I nio månader var tvåbarnsmamman Christine Holmberg helt utan ersättning både från Arbetsförmedlingen och från Försäkringskassan. Det skedde trots att hon hade tid kvar på sitt sjukintyg.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Sjukskrivna Christine föll mellan stolarna
Efter att ha blivit sönderstressad på arbetet blev Christine Holmberg sjukskriven. Efter en tid följde utförsäkring. Foto: Modellab

Sönderstressad på arbetet

Det hela började 2007 när Christine Holmberg blev sjuk. Hon hade blivit sönderstressad på ett sitt heltidsjobb som handläggare på ett kundtjänstföretag. Det var ett arbete under tidspress. Man skulle klara ett antal samtal i timmen, ett samtal fick inte ta mer än en viss tid.

- Jag ville göra ett bra jobb, men jag pallade inte med stressen, hade ingen ordning tankarna. Jag mådde riktigt dåligt, säger hon.

Hösten 2007 blev hon sjukskriven för utmattningsdepression. De korta sjukskrivningarna ökade stressen. Knappt hade hon fått det nya sjukintyget så kom oron över hur det skulle gå vid nästa läkarbesök.

Uppsagd och utförsäkrad

Efter tre månaders sjukskrivningar började hon arbetsträna på sin arbetsplats. Arbetsgivaren ville snart att hon återgå till det stressiga jobbet. När det inte fungerade erbjöd arbetsgivaren henne att bli uppsagd på grund av arbetsbrist.

Christine fick veta att hon inte fick arbetsträna på andra arbetsplatser än sin egen om hon inte sade upp sig. Så hon slutade. Efter ytterligare en lång sjukskrivningsperiod passerade hon den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen och blev utförsäkrad.

Avbröt arbetsträningen

Hon fick komma på arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen, men det visade sig igen att hon var för sjuk och hon avbröt sin arbetsträning i samråd med sin handläggare.

- Det var ödesdigert. Jag hade tid kvar på sjukintyg. Vi trodde inte det behövdes ett nytt.

Nollklassad

Men det visade sig vara fel. Hon hade behövt ett nytt intyg om försämrat mående. Christine blev nollklassad av försäkringskassan och utan sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Arbetsförmedlingen sa att hon inte var arbetsför, men försäkringskassan menade att hon var arbetsför.

- Jag föll mellan stolarna. Det var fruktansvärt. Den pressen hjälpte inte min sjukdom, säger Christine Holmberg.

Fick sjukersättning

Efter nio månader fick hon åter börja arbetsträna med aktivitetsstöd. Men Christine klarade inte att jobba mer än ett par timmar i veckan.

Efter ett år kom både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan fram till att hon inte var arbetsför. Ett år senare beviljades till sist hennes ansökan om sjukersättning. Hela resan har tagit sju år. Idag är Christine 42 år gammal.

- Nu klarar jag min vardag, jag har ett större lugn. Men det finns en oro kvar. De beviljar sjukersättning tre år i taget, sedan blir det en ny utredning. Jag har försökt få veta vad det innebär, men jag har inte fått något svar, säger hon.

Anna Holmgren Foto: Modellab