Fråga facket Fråga facket

Välkomna till Ivar Lo-dagen 2019

Välfärd Varje år, på Ivar Lo-Johanssons födelsedag, delas Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris ut till en betydande arbetarförfattare. Årets pris går till Mats Berggren och delas ut nu på lördag av LOs förste vice ordförande Therese Guovelin.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Utöver prisutdelningen blir det författarsamtal mellan Anneli Jordahl och Mats Berggren och musikalisk underhållning av BIGGS. Avslutningsvis mingel med kaffe/te och tilltugg. 

Dag: Lördag 23 februari
Tid: kl. 13.00-14.30
Plats: ABF Stockholm

Varmt välkommen!

Motivet till varför Mats Berggren får årets pris:

”Ett engagerande, konsekvent och nydanande författarskap. Redan med debutboken Orent ackord 1987 blev Mats Berggren ett namn bland de svenska arbetarförfattarna. Mötena med bilfabrikens personligheter var en gestaltning av individens behov av utrymme i ett kollektiv. Också i sina böcker för unga läsare för Mats Berggren ett samtal om de stora livsfrågorna inte sällan med förorten som scen och hedersvåld som tema. I boken Vindsröjning från 2018 återkommer författaren till existentiella frågor, kopplade till klassbakgrund och kulturkrockar. Verket är med den suggestiva prosan och laddningen i den återhållna stilen nyskapande i genren självbiografier”.

Om Mats Berggren

Han föddes 1957 i Södertälje och debuterade efter sju år som metallarbetare på Scania med romanen Orent ackord 1987. Han har sedan dess gett ut ett stort antal romaner, inte minst ungdomsböcker. Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris är ett av Sveriges största litterära priser och instiftades 1986. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap.

Prissumman är 125 000 kronor.