Fråga facket Fråga facket

Yrkes-VM ökar intresset för yrkesutbildning

Arbetsmarknad Satsningen på yrkeslandslaget är en del av det arbete som fack, arbetsgivare och staten gör för en bättre yrkesutbildning i framtiden. Landslaget är goda förebilder som kan öka intresset för yrkesutbildning med god kvalitet och status.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Yrkeslandlaget 2015 i VM-tröjor
Svenska yrkeslandslaget som ska tävla i VM i Brasilien. Foto: WorldSkills Sweden

Yrkes-VM går i São Paolo i Brasilien

Brasilien kommer att vara värdland för det 43e Yrkes-VM, World Skills, som kommer att pågå mellan den 11-16 augusti 2015. Sedan 1950 har tävlingarna arrangerats vartannat år och tillhör nu ett av världens största tävlingsarrangemang. Sverige deltog första gången i Yrkes-VM år 1995. Det är första gången ett Yrkes-VM hålls i Sydamerika.

Coacher stöttar hela vägen

Innan det kan bli tal om VM ska man kvalificera sig till SM och EM som i alla andra stora tävlingssammanhang. Från start till mål, hela vägen har yrkeslandslaget stöttning av coacher. Det är en coach var från LO, Svenskt Näringsliv och Svenska staten.

Jonas Ivman är coach från LO

 Yrkeslandslagets coacher 2015- Att få vara LOs lagledare för Sveriges viktigaste landslag är en fantastisk upplevelse. Det är en magisk resa från första lagträffen till hemresan från Yrkes-VM. Vi lagledare får följa och se de tävlande utvecklas och växa både som yrkeskvinnor, yrkesmän och människor. ( Jonas Ivman till höger i bild.)

Arbete för bättre yrkesutbildning

Ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige samtidigt som det saknas personer med rätt yrkesutbildning. Det finns ett stort rekryteringsbehov inom ett flertal yrken, men alltför ofta saknas det intresserade ungdomar eller ungdomar med rätt kompetens att anställa.

- Det är viktigt att kvalitén, statusen och intresset för yrkesutbildning ökar. Satsningen på yrkeslandslaget är en del av det arbete som fack, arbetsgivare och staten gör gemensamt för en bättre yrkesutbildning i framtiden, säger Jonas Ivman.

Goda förebilder

Genom att arrangera yrkestävlingar, utse skickliga yrkeslandslag och leda deras deltagande i internationella tävlingar skapar WorldSkills Sweden goda ambassadörer och förebilder för andra ungdomar. Att prestera på topp under dessa tävlingsdagar är fullt jämförbart med vilken idrottsgren som helst.                     

- Om jag någon gång skulle hamna på en öde ö, så hoppas jag att det blir med dem som ska tävla för Sverige i Yrkes-VM. De kan tillsammans med all deras kunskap och skicklighet bygga ett samhälle.

För varje Yrkes-VM växer arrangemanget både när det gäller antalet tävlande yrken men också antalet tävlande länder. I år tävlar 62 länder i yrkes-VM med 1 230 deltagare i cirka 50 yrken i hård konkurrens.

För att få delta i VM måste de tävlande vara 22 år eller yngre det år de tävlar och måste vara del av ett av WorldSkills Internationals medlemsländer. Det finns några undantag där man kan var 25 år och bland annat gäller det för flygplansunderhåll.

Yrkes-VM är ett trepartssamarbete

Yrkes-VM är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Svenska staten genom Utbildningsdepartementet och Skolverket. Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag aktivt och ekonomiskt i denna angelägna och viktiga satsning.

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.