Fråga facket Fråga facket

LOs Susanna Gideonsson på första maj – regeringen måste vakna

Första maj På första maj kräver LO att regeringen agerar för att stötta hushållen i den ekonomiska krisen. LO föreslår bland annat permanent höjt barnbidrag med 450 kronor och mer pengar till välfärden.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Maten har blivit 15 procent dyrare och regeringen rycker på axlarna. Det är dags att vakna och agera, menar Susanna Gideonsson.

- Sverige har inte råd med denna sovande regering. Istället för att hitta lösningar på de ekonomiska problem miljontals familjer har försöker de rikta uppmärksamheten mot påhittade konflikter och låtsasdebatter, säger Susanna Gideonsson, LOs ordförande.

LO kräver på första maj en tillfällig nedsättning av kostnaderna för förskola och fritids samt en permanent höjning på 450 kronor för barn- och studiebidraget. Reformen skulle innebära en lättnad på 1 000 kronor per barn.

- En ordentlig matkasse till familjerna, en politik som skulle märkas på allvar, i stället för Elisabeth Svantessons fräcka uttalanden om att hålla ut, säger Susanna Gideonsson.

- Maten har blivit 15 procent dyrare och regeringen rycker på axlarna. Den enda ekonomiska politik vi sett är skattesänkningar för de med de högsta inkomsterna, säger Susanna Gideonsson.

LO uttrycker också farhågor för en försämrad välfärd när kommuner och regioner inte får de tillskott de desperat behöver.

- Regeringen sover och kommer bara med gammal skåpmat som nya jobbskatteavdrag. Skattesänkningar som åter kommer gynna höginkomsttagare mest. Samtidigt som välfärden svälts ut. Färre lärare, sämre service i sjukvården, längre köer. Det här är inte en framgångsväg för Sverige, säger Susanna Gideonsson.

Susanna Gideonsson talar i Skellefteå på första maj. Läs talet här.