Fråga facket Fråga facket

LO startar öppen gratisjour för sommarjobbare

Arbetsmarknad Måndagen den 26 juni drar LO igång sin årliga kampanj som riktar sig till unga på väg ut i arbetslivet eller sommarjobbet. LO har även en öppen jourlinje – som inte kräver medlemskap i ett fackförbund.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Koll på jobbet

Just nu påbörjar många unga sina första jobb. Det kan handla om sommarjobb eller ett kliv ut på arbetsmarknaden efter färdiga studier.

- Det första jobbet är speciellt. För många är det ett stort och viktigt steg i livet. På LO vill vi göra allt för att det ska bli ett bra möte med arbetsmarknaden. Därför erbjuder vi under sommaren stöd, tips och råd kring vad som gäller i arbetslivet, säger LOs ungsekreterare Elsa Alm.

Med start på måndag den 26 juni finns fackliga företrädare från LO-distrikten runt om i landet på arbetsplatser, vid evenemang och platser som samlar många unga.

lo.se/kollpåjobbet har LO samtidigt samlat svar på de vanligaste frågorna kring ett nytt jobb, en checklista för vad som behövs, tips inför första arbetsdagen och svar på frågor om vad man bör göra om det dyker upp problem.

- LO erbjuder gratis stöd via bland annat mail och telefon för den som behöver hjälp eller undrar något. Oftast handlar frågorna om nivån på lönen eller vad som är tillåtna arbetstider. Det är också vanligt att arbetsgivare hör av sig och frågar om vilka löner och villkor för sommarjobbare som gäller, säger Elsa Alm.