Fråga facket Fråga facket

LO, TCO och Sacos krav: Stoppa våldet mot fackligt aktiva i Belarus

Internationellt LO, TCO och Saco är djupt oroade över det eskalerade våldet och bristen på respekt för demokrati i Belarus. I dag lämnade de tre organisationerna över en kravlista från hela den nordiska fackföreningsrörelsen till den belarusiska ambassadören i Stockholm.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: IFS

Kravlistan som överlämnades av ordförandena från LO, TCO och Saco innefattar bland annat krav på nyval och frisläppande av alla politiska fångar, inklusive 40 fackligt aktiva. Respekt för internationella lagar och konventioner som garanterar pressfrihet och mötes- och yttrandefrihet fanns också med bland kraven från totalt 15 nordiska medlemsorganisationer.

- Det här är den senaste i raden av påtryckningar för att förbättra situationen för våra fackliga kollegor i Belarus. De grundläggande demokratiska rättigheterna måste respekteras, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Dessutom krävdes ett omedelbart stopp för allt våldsutövande mot medborgare, demonstranter och fackliga företrädare.

- Vi har varit tydliga med att vi vill se ett slut på Lukasjenkos våldsregim. De oberoende fackliga organisationerna spelar en viktig roll i vägen mot ett fritt Belarus, säger TCOs ordförande Therese Svanström.

LO, TCO och Saco fortsätter att hålla intensiv kontakt med de fackliga vännerna i Belarus.

- Budskapet från våra kollegor är tydligt: Omvärlden måste hålla i. All form av stöd till regimen måste omedelbart dras in, säger LOs ordförande Susanna Gideonsson.

 

Presskontakt:

LOs pressjour, 08-796 25 26
TCO Jose Gutierrez, 08-782 91 50
Saco Matilda Uusijärvi Ek, 070-7187430