Fråga facket Fråga facket

LO utvärderar valet

Hur väl lyckades LO med sin fackliga valrörelse? Det ska Ulla Lindqvist och Jesper Bengtsson utreda i egenskap av ledare för LOs valutvärdering.  Utvärderingen ska vara färdig senast den 15 februari 2019.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Utgångspunkten för LO var att bedriva en tydlig facklig valrörelse med fokus på de frågor som LO-förbundsmedlemmarna prioriterar. Den viktigaste delen i LOs valrörelse bestod av en samtalskampanj med målet att nå en halv miljon LO- medlemmar. Målet uppnåddes med råge då nästan 650 000 samtal gjordes med medlemmar under devisen “Trygghet för vanligt folk”.

Nu ska en djupare analys av LOs valrörelse göras av LOs förre vice ordförande Ulla Lindqvist och frilansjournalisten Jesper Bengtsson.

- Det känns tryggt att två personer med så bred erfarenhet inom arbetarrörelsen ska leda arbetet. Men det är också viktigt att betona att ingen av dem har någon direkt koppling till LO i dag vilket är viktigt för att få en oberoende utredning, säger LOs förste vice ordförande Therese Guovelin.

Valutvärderarna ska bland annat titta på om LO fick genomslag för sin politiska agenda och varför resultatet blev som det blev bland LOs medlemmar. Utvärderingen ska vara färdig senast den 15 februari 2019.