Fråga facket Fråga facket

"Ofog som inte hör inte hemma på en modern svensk arbetsmarknad”

REPLIK DN DEBATT 21/2. Det är bra att Svenskt näringsliv vill förhandla om bättre kompetensutveckling, stärkt omställningsstöd och höjd a-kassa. Men att göra folk rättslösa och ge arbetsgivaren carte blanche att säga upp folk är helt ohållbart, skriver Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad på dn.se 21 februari 2019

Det är bra att Svenskt näringsliv vill förhandla om bättre kompetensutveckling, stärkt omställningsstöd och höjd a-kassa. Däremot vänder vi oss starkt mot förslag som obligatorisk a-kassa och fri uppsägningsrätt. Sådana förslag kommer leda till en ökad otrygghet som varken gynnar våra medlemmar eller arbetsgivarna. Att göra folk rättslösa och ge arbetsgivaren carte blanche att säga upp folk är helt ohållbart

Eftersom parterna redan sitter i förhandlingar om hur vi ökar omställningsförmågan får Peter Jeppssons artikel betraktas som ett förhandlingsutspel. Från LO:s håll har ingången till förhandlingsbordet hela tiden varit att öka tryggheten på arbetsmarknaden. Allmän visstid, sms-anställningar och arbetskontrakt som endast garanterar några få timmars arbete varje månad skapar enorm otrygghet för våra medlemmar. Dessa ofog hör inte hemma på en modern svensk arbetsmarknad och måste bort.

Vidare anser LO att kompetensutvecklingen behöver stärkas. Vi vill därför att arbetsgivarna ska ta ett större ansvar för lärande på jobbet. Det ska vara lika självklart för arbetsgivare att investera i sina anställda som att investera i ny teknik. På så sätt kommer våra medlemmar stå väl rustade ifall de tvingas ställa om från ett jobb till ett annat.

Nu är det upp till parterna – inte politikerna – att enas om en lösning som skapar en både trygg och modern arbetsmarknad. Så funkar den svenska modellen när den är som bäst.

Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare