Fråga facket Fråga facket

”SD ställer sig på den ekonomiska elitens sida”

Sverigedemokraterna är ett antifackligt parti som i varje avgörande fråga ställer sig på den ekonomiska elitens sida mot vanligt folk. Det skriver LO:s Therese Guovelin i en replik


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad på svd.se 26 februari 2019

Ja, Alexander Christiansson och Magnus Persson (SvD Debatt 23/2), självklart är Sverigedemokraterna en huvudmotståndare för LO. Skälen är enkla. Sverigedemokraterna är ett löntagarfientligt parti på den yttersta högerkanten, i både svensk och europeisk politik.
Inför valet till Europaparlamentet den 26 maj vill LO ha ett EU som står för ordning och reda på arbetsmarknaden, trygga jobb och en lön det går att leva på. Därför vill vi att vanligt folk i EU tar tillbaka kontrollen från den EU-höger som Sverigedemokraterna är en del av.

Christiansson och Persson gör också ett stort nummer av att LO kritiserat delar av innehållet i januariavtalet mellan regeringen och mittenpartierna. Visst har vi gjort det. Vår uppgift är alltid att företräda våra medlemmars intressen. Vi kommer givetvis aldrig att stödja förslag som innebär marknadshyror eller urholkad anställningstrygghet. Samtidigt innebär januariavtalet att Sverige får en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering, vilket var ett av de viktigaste målen för LO:s valkampanj 2018. Det betyder att vi fortfarande har en regering som är beredd att lyssna till fackföreningsrörelsen. Alternativet, en högerregering beroende av Sverigedemokraterna, hade givetvis varit oerhört mycket värre för våra medlemmar.

För vi vet sedan tidigare att Sverigedemokraterna inte är ett parti att lita på för löntagarna. Bara under den senaste mandatperioden röstade ni nej till schyssta villkor vid offentliga upphandlingar, nej till skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar och nej till vinstbegränsning i välfärden. Nu senast röstade ni tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna igenom en budget med stora skattesänkningar för dem som redan har det gott ställt.

Sverigedemokraterna vill dessutom ha en obligatorisk a-kassa som sköts av Försäkringskassan. Vi vet från andra länder att ett sådant system ger de arbetslösa sämre service och försvagar de fackliga organisationerna. Men det är givetvis syftet med ert förslag. För när man ser hur ni agerat i riksdagen är det tydligt att Sverigedemokraterna inte bara är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Ni är också ett antifackligt parti som i varje avgörande fråga ställer er på den ekonomiska elitens sida mot vanligt folk. Därför kommer ni alltid att vara en huvudmotståndare för LO.

Therese Guovelin, LOs förste vice ordförande