Fråga facket Fråga facket

Har SD-ledningen varit på bjudmiddag nu igen?

SD tänker rösta för fortsatt lönedumpning på svensk arbetsmarknad. Direktörerna kan lita på att Åkesson alltid ställer upp när de kallar, skriver LOs andre vice ordförande Berit Müllerström.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerd på Dagens Arena 14 september 2016

De flesta vet att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen. Det har inte har varit lika uppmärksammat att SD också är ett utpräglat högerparti. Varje gång de får tillfälle ställer de sig på direktörernas sida mot löntagarna.

Exemplen är många. SD har röstat nej till tryggare anställningar genom färre visstider, nej till nollvision för arbetsplatsolyckor och nej till höjd a-kassa. De har röstat för att behålla Fas 3 och den bortre parentesen i sjukförsäkringen, föreslagit att det ska bli svårare att strejka och att det ska bli lättare för arbetsgivarna att kunna sparka vem de vill. Jimmie Åkesson har också varit tydlig med att han vill sitta i regeringen tillsammans med Moderaterna och KD.

Därför är det egentligen inte överraskande att SD nu röstar nej till regeringens förslag om att stoppa möjligheten för oseriösa arbetsgivare att vinna upphandlingar genom låga löner och dåliga arbetsvillkor.

Från fackets sida har vi länge krävt att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Den S-ledda regeringens förslag var ett viktigt steg i den riktningen. Men SD har alltså än en gång valt sida. Förlorare är anställda på svenska arbetsplatser, vinnare är arbetsgivare som vill få konkurrensfördelar genom att dumpa löner och arbetsvillkor.

Vi brukade förr säga att SD inte är ett parti att lita på. Det var fel. Direktörerna kan lita på att SD alltid ställer upp när de kallar.

I valrörelsen 2014 lovade SD till exempel att sätta stopp för att riskkapitalister ska kunna plocka ut vinster ur skattefinansierad välfärd. Efter valet började riskkapitalisterna och deras PR-firmor att uppvakta SD:s ledning. Nu är de för vinster i välfärden. Det räckte med några bjudluncher hos riskkapitalbolagen för att SD skulle tvärvända och gå emot sin tidigare politik.

Efter SD:s besked att de tänker rösta för fortsatt lönedumpning på svensk arbetsmarknad är det kanske dags att ställa frågan: har de varit på bjudmiddag nu igen?

Berit Müllerström, andre vice ordförande, LO