Fråga facket Fråga facket

LO bejakar öppenhet - men inte rovdrift på människor

Arbetsmiljö LO tror på öppenhet. LO:s linje har aldrig varit slutenhet eller stängda gränser. Inte för företag, inte för idéer inte för människor. Sverige är ett litet land. Vår öppenhet mot omvärlden är en avgörande faktor för vår ekonomiska framgång.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad på Expressen.se 12 februari 2014 (replik till Spendrup om arbetskraftsinvandring)

Ett spirande näringsliv med livskraftiga företag är grunden för en väl utbyggd välfärd. Vår linje är att utveckla öppenheten mot omvärlden genom att få den att fungera bättre.

Att kritisera det som inte fungerar på svensk arbetsmarknad, där utländska arbetare utnyttjas, är att värna öppenheten.

Vi måste bort från dagens ordning med hänsynslös rovdrift på utländska arbetstagare. Även europeiska lastbilschaufförer och thailändska bärplockare har rätt till lön och arbetsvillkor på svenska nivåer.

Det handlar om respekt och likabehandling. Genom undermåliga arbetsvillkor tillskansar sig företag förödande konkurrensfördelar som riskerar att slå ut välfungerande företag. Det är inget som på något sätt gagnar Sverige och Svenskt Näringslivs medlemmar.

LO och Svensk Näringsliv borde därför kunna enas om vikten av lika-behandling både av anställda och av företag. För Sveriges bästa och för att värna öppenheten och lika konkurrens.

Torbjörn Johansson, Avtalssekreterare på LO