Fråga facket Fråga facket

Visa att Sverige kan bättre!

På söndag väljer Sverige väg. LO och LO:s medlemsförbund kommer ända fram till vallokalerna stänger att jobba för regeringsskifte.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad i  Arbetet 11 september 2014

Grunden för den fackliga valrörelsen är en gemensam facklig valplattform som lyfter fram tre delar: Full sysselsättning, ett bättre arbetsliv och en bra och utvecklad välfärd. Sverige behöver en offensiv politik i stället för fler skattesänkningar.  Bland annat vill LO-förbunden ha en 90-dagars garanti för ungdomar, restaurerad a-kassa och sjukförsäk­ring, bättre anställningsskydd, mer resurser till välfärden och att vinst­driften i välfärden ska stoppas. För att lyckas krävs en S-ledd regering.

Vi är stolta över att Sverige om bara lite drygt en vecka kan få en svetsare och LO-förbundsmedlem som statsminister. Det är historiskt. Men då krävs hårt arbete av alla i den fackliga rörelsen, vi gör skillnad. Vi har ett mål om att nå 150 000 medlemmar på telefon. Vi måste besöka fler arbetsplatser än vi tidigare har mäktat med. Vi måste prata med våra arbetskompisar och vänner. För Sverige – och fackföreningsrörelsen – har inte råd med fyra år till med högerpolitik.

Särskilt bekymrade är vi för Sverige­demokraterna. Sverigedemokraterna är inte bara ett rasistiskt parti. Det är ett arbetarfientligt högerparti. Faktum är att Sverigedemokraterna har röstat med regeringen i nio av tio omröstningar i riksdagen och alltid kommer att stödja Fredrik Reinfeldt före en socialdemokratiskt ledd regering. Det blir tydligt när man tittar på hur ­Sverigedemokraterna har röstat i sakfrågor i riksdagen under de senaste fyra åren.

Tillsammans med den borgerliga minoritetsregeringen har Sverige­demokraterna behållit det kritiserade arbetsmarknadsprogrammet fas 3, röstat emot rätt till heltid, röstat nej till skatteavdrag för medlemskap i fackförening, röstat nej till förbättringar av socialförsäkringar, röstat nej till barnomsorg på obekväm arbetstid och samtidigt röstat för sänkta inkomstskatter i stället för mer resurser till skolan, vården och omsorgen.

Det är dags att byta spår. Sverige behöver en politik som säkerställer att alla människor har en vettig sysselsättning. Att de ekonomiska skillnaderna utjämnas. Att skolan och sjukvården håller världsklass och garanteras oss alla – oavsett plånbok.

På valdagen bestämmer vi framtiden för vårt land. Det är demokratins högtidsdag. Då har en undersköterska lika mycket makt som en direktör. Använd din rösträtt, uppmana dina kollegor och vänner att rösta och att rösta för en annan färdriktning för Sverige. Sverige kan bättre.

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO,

Tobias Baudin, förste vice ordförande LO,

Ingela Edlund, andre vice ordförande LO,

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO,

Anders Ferbe, ordförande IF Metall,

Susanna Gideonsson, ordförande Handelsanställdas Förbund,

Jan Granvik, ordförande Svenska Musikerförbundet,

Mikael Johansson, ordförande Svenska Målareförbundet,

Matts Jutterström, ordförande Svenska Pappersindustriarbetareförbundet,

Johan Lindholm, ordförande Svenska Byggnadsarbetareförbundet,

Lars Lindgren, ordförande Svenska Transportarbetareförbundet,

Ella Niia, ordförande Hotell och Restaurang Facket,

Hans-Olof Nilsson, ordförande Svenska Livsmedelsarbetareförbundet,

Annelie Nordström, ordförande Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Jan Rudén, ordförande Seko,

Per-Olof Sjöö, ordförande GS,

Jonas Wallin, ordförande Svenska Elektrikerförbundet,

Hans Öhlund, ordförande Fastighetsanställdas Förbund